ROPS rozwódka ojciec dziecka a konkubent - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 12 lip 2016, 11:55

Mam taką sytuację i już się pogubiłam co mam zrobić
Pani rozwódka 2 dzieci pierwsze z mężem drugie z konkubentem. Złożyła wniosek na pierwsze i drugie przy czym poszedł do ROPS-u bo konkubent pracuje zagranicą. W ROPS-ie wycofała ubieganie się na drugie dziecko i złożyła oświadczenie że ojciec 1 nie przebywa zagranicą. ROPS wrócił nam akta bo nie ma koordynacji i teraz powiedzcie co mam zrobić bo w składzie rodziny Pani ma wpisane dzieci i konkubenta czy jego bierzemy pod uwagę czy nie bo niby nie jest ojcem 1 dziecka na które wnioskuje Pani.
grzyb

Napisano: 12 lip 2016, 14:10

Proszę o podpowiedz sprawa dość pilna i Pani roszczeniowa
grzyb

Napisano: 12 lip 2016, 14:16

bierzesz
rodzinie - oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz zamieszkujące wspólnie z tymi osobami, pozostające na ich utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia, a także dzieci, które ukończyły 25. rok życia, legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U. z 2016 r. poz. 162); do członków rodziny nie zalicza się dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, dziecka pozostającego w związku małżeńskim, a także pełnoletniego dziecka posiadającego własne dziecko; w przypadku gdy dziecko, zgodnie z orzeczeniem sądu, jest pod opieką naprzemienną obojga rodziców rozwiedzionych lub żyjących w separacji lub żyjących w rozłączeniu, dziecko zalicza się jednocześnie do członków rodzin obydwojga rodziców;
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 12 lip 2016, 14:47

Dziękuję :)
Czyli biorę dochód faceta za 2014 r z zagranicy i to mi wystarczyć ? dobrze rozumuję ?

a co w sytuacji jak Pani twierdzi, że nie wychowuje 1 dziecka z konkubentem, tylko 2 dziecko (to jego) wychowuje poprzez wspólne decydowanie o nim ale z nim nie mieszka?
grzyb

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x