Uchylenie decyzji SKO - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 12 lip 2016, 11:08

No i mam uchyloną decyzję przez SKO, pan podjął zatrudnienie w marcu wzięłam dochód za kwiecień (zgodnie z podręcznikiem Ministerstwa) i Kolegium mi to zakwestionowało bo pan się upiera że pierwszą wypłatę miał w kwietniu więc powinnam wziąść dochód za maj ( a wtedy miał mniejszy) i SKO to potwierdziło...i jak tu robić jak Ministerstwo inaczej a SKO po swojemu..
i mam pytanie bo mam ustalić datę, w której pan rzeczywiście uzyskał dochód a dokładnie dzień w którym pracodawca przekazał na rachunek bankowy skarżącemu przyznane wynagrodzenie..czyli mam wystąpić do nich o wyciąg bankowy żeby zobaczyć kiedy było wynagrodzenie czy o jakieś zaświadczenie od pracodawcy kiedy była pierwsza wypłata wynagrodzenia?? podpowiedzcie coś
zuzka

Napisano: 12 lip 2016, 11:35

jeszcze raz to samo z lepszym uzasadnieniem
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 12 lip 2016, 11:39

I my mamy uwaloną decyzje SKO interpretuje przepisy inaczej niż ministerstwo i my muszę od nowa wzywać osobę do wyjasnienia ale decyzje wydam taka sama bo prawo jest po naszej stronie.
Iza1

Napisano: 12 lip 2016, 11:41

Mam jeszcze raz odmówić świadczenia?? jak SKO kazało mi zbadać wszystki istotne okoliczności i ustalić datę faktycznej wypłaty wynagrodzenia czyli jeżeli pierwsza była w kwietniu to mam wziąć dochód za maj, odmówię to znowu mi uchylą
zuzka

Napisano: 12 lip 2016, 11:46

Iza1 to też masz o dochodzie uzyskanym za pracę??
jak nie wyjaśnie wszystkich okoliczności faktycznych to mi uwalą znowu a jak wyjaśnie to napewno wyjdzie że pierwsza wypłata była w Kwietniu (pracę zaczął od 25 marca) to powinnam wziąć za maj dochód więc jak odmówię to znowu się przyczepią
zuzka

Napisano: 12 lip 2016, 11:48

organ I instancji jest zwiazany wytycznymi SKO odnośnie postepowania, a nie merytorycznymi. Zbierasz to co kazali, a decyzję wydajesz jeszcze raz taką jak poprzednio, tylko ze znacznie solidniejszym uzasadnieniem. Jak wykonasz zalecenia co do materiału to nie mogą dać kolejny raz do ponownego tylko muszą sami rozstrzygnąć. A moze się okazać, że w międzyczasie ich oświeci albo trafi na inny skład i nie wiadomo co będzie.

U nas póki co orzekają tak jak zawsze.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 12 lip 2016, 11:52

A nie jest to czasem tak, że bierzesz dochód za kwiecień - jeśli przekracza, sprawdzasz kiedy była pierwsza wypłata - jeśli w kwietniu za marzec to uchylasz nie od maja tylko od czerwca.
W przypadku gdy uzyskanie dochodu powoduje utratę prawa do świadczenia wychowawczego, świadczenie nie przysługuje od miesiąca następującego po pierwszym miesiącu od miesiąca, w którym dochód został osiągnięty.
uzysk - rozpoczęcie
osiągnięcie - wypłata

Tak jak kiedyś pisałem.
"Powstawaj nieustanie, aż owce przemienią się w lwy."
zTommyz
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 9:06
Zajmuję się:

Napisano: 12 lip 2016, 11:54

Czyli piszę wezwanie do uzupełnienia wniosku ( mogę dodać klauzulę o pozostawieniu bez rozpatrzenia po 14 dniach? bo ciężko się dogadać z tymi ludzmi) i o co najlepiej wystąpić o zaświadczenie od tego pracodawcy od kiedy podjął pracę, kiedy dostał pierwszą wypłatę i kolejną i jakiej wysokości czy sam wyciąg z konta wystarczy z oświadczeniem pod odpowiedzialnością?
zuzka

Napisano: 12 lip 2016, 11:57

zTommyz to jest praca od 2015r
zuzka

Napisano: 12 lip 2016, 12:02

A no to teraz jesteśmy gdzie indziej...
"Powstawaj nieustanie, aż owce przemienią się w lwy."
zTommyz
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 9:06
Zajmuję się: