rozbieżność CBB-pismo z MRPiPS

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
agawa
Referent
Zajmuję się: świadczenie wychowawcze, refundacja podatku VAT
Kontakt:

rozbieżność CBB-pismo z MRPiPS

Post autor: agawa »

Czy dostaliście na maile takie pismo z ministerstwa: Informacja skierowana do kierownika działu świadczeń wychowawczych-dotyczy rozbieżności w CBB. Należałoby w systemie dziedzinowym (ja mam sygnity) wywołać operację sprawdzenia danych w CBB i zweryfikować jaki jest powód tego, że jest wielu uprawnionych do jednego dziecka w przypadku itd... Nie wiem jak to zrobić. Nie miałam przypadku podwójnego przyznania świadczenia, zresztą w sygnity jest tak, że przed każdym przyznaniem świadczenia automatycznie następuje weryfikacja w CBB i wyłapuje takie sprawy, np. w innej gminie ktoś złożył na to dziecko wniosek... Macie takie pismo? Jak wywołujecie tę operację sprawdzania danych w CBB w sygnity?
admin.2021
Referent
Zajmuję się: ŚW.
Kontakt:

Re: rozbieżność CBB-pismo z MRPiPS

Post autor: admin.2021 »

Ja dostałam takiego e-maila. Miałam przypadek gdzie nie wystawiłam decyzji uchylającej (sąd postanowił, że dzieci po rozwodzie tylko z matką a przynznae było na ojca). I jedynie tylko to mi pasowało, że im wyskakuje więc wprowadziłam uchylająca ojcu dzieci (zamiast zawieszenia). Miałam rownież błąd pesel, to faktycznie u niektórych pesel był pomylony, poprawiłam i wywołałam usługę.
Pl_30
Stażysta
Zajmuję się: Inspektor ds. świadczeń wychowawczych
Kontakt:

Post autor: Pl_30 »

przepraszam, możesz opisać jak to zrobiłaś?
poprawiłaś pesel w osobach i na nowo w weryfikację w CBB?
na to pismo z ministerstwa trzeba coś odpisywać
dziękuję za info.
admin.2021
Referent
Kontakt:

Tak, odnalazłam papierowe wnioski i faktycznie miałam pomylone cyferki w niektórych. Poprawiłam i wywołałm usługę.
Ja miałam w instrukcji że w tym pliku excel napisać w komentarzach (ostatnia tabela) że "dane dziecka są zgodne z rejestrem PESEL" - już po tym jak poprawiłam wszystko i musiałam odesłać e-mail. Ten plik musiał być również zaszyfrowany tym samym hasłem które dostałaś :)
agawa
Referent
Zajmuję się: świadczenie wychowawcze, refundacja podatku VAT
Kontakt:

Post autor: agawa »

W zestawieniu w załączniku, który przysłali miałam 3 nazwiska. Z jednym w porządku: weryfikując w CBB nic przy żadnej osobie nie wykazuje, że gdzieś indziej jest złożony wniosek i pobierane świadczenie, więc napisałam w rubryce informacja_jednostka, że świadczenie należne. Ale dwa pozostałe wykazały, że w innych gminach (mimo, że u nas już były w tym czasie rozpatrzone wnioski i przyznane świadczenie) drugi rodzic złożył wniosek i zostało mu przyznane. I tak sobie pobierali oboje: jedno u nas, drugie w innej gminie...do dzisiaj! W jednym przypadku były nawet wywiady środowiskowe w obu gminach, a mimo to wypłacali w tamtej choć się nie należało... Ciekawe...Po 3 miesiącach dziecko zamieszkało w tej innej gminie z drugim rodzicem, a nasz wnioskodawca nie zgłosił tego i będzie miał nienależnie od listopada 2019 r. Takie kwiatki.
admin.2021
Referent
Kontakt:

A to masz troszkę cięższy przypadek :/
Awatar użytkownika
młodszyreferent96
Referent
Zajmuję się: mł. referent ds. obsługi Programu Rodzina 500+ i świadczeń z funduszu alimentacyjnego
Kontakt:

Post autor: młodszyreferent96 »

Ja mam taki przypadek, że dzieciom nadano nowe numery PESEL, a świadczenia przyznane zostały na podstawie starych PESELI. Zmieniłam te PESEL w systemie, jak również decyzję przyznającą. W przesłanym pliku widnieją stare numery PESEL dzieci. Jak wypełnić tabelę w tym przypadku?
maxxx1989
Praktykant
Zajmuję się: pomocą społeczną
Kontakt:

Post autor: maxxx1989 »

młodszyreferent96 pisze: 29 wrz 2020, 12:06 Ja mam taki przypadek, że dzieciom nadano nowe numery PESEL, a świadczenia przyznane zostały na podstawie starych PESELI. Zmieniłam te PESEL w systemie, jak również decyzję przyznającą. W przesłanym pliku widnieją stare numery PESEL dzieci. Jak wypełnić tabelę w tym przypadku?
Młodszyreferent96, a podzieliłbyś się decyzją zmieniającą? Czy informację też zmieniacie? Na jakiej podstawie?
Awatar użytkownika
młodszyreferent96
Referent
Zajmuję się: mł. referent ds. obsługi Programu Rodzina 500+ i świadczeń z funduszu alimentacyjnego
Kontakt:

Post autor: młodszyreferent96 »

maxxx1989 pisze: 29 wrz 2020, 13:57
młodszyreferent96 pisze: 29 wrz 2020, 12:06 Ja mam taki przypadek, że dzieciom nadano nowe numery PESEL, a świadczenia przyznane zostały na podstawie starych PESELI. Zmieniłam te PESEL w systemie, jak również decyzję przyznającą. W przesłanym pliku widnieją stare numery PESEL dzieci. Jak wypełnić tabelę w tym przypadku?
Młodszyreferent96, a podzieliłbyś się decyzją zmieniającą? Czy informację też zmieniacie? Na jakiej podstawie?
DECYZJA NR
Na podstawie art. 104 art. 107 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 256 ze zm.), art. 10, art. 13a ust. 1, art. 20 ust. 1, art.28, ustawy z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci (Dz. U. z 2019 r. poz. 2407 ze zm.), Rozporządzenia Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 18 czerwca 2019 r. w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o przyznanie świadczenia wychowawczego oraz zakresu informacji, jakie mają być zawarte we wniosku, zaświadczeniach i oświadczeniach niezbędnych do ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego (Dz. U. z 2019 r., poz. 1177), po rozpatrzeniu złożonej dokumentacji tj. odpisów skróconych aktów urodzenia dzieci oraz powiadomień o nadaniu nowych nr PESEL, przez
Postanawiam
zmienić rozstrzygnięcie nr z dnia w ten sposób, że:
przyznać prawo do świadczenia wychowawczego na dziecko(imię i nowe nazwisko) w kwocie 500,00 zł na okres od 01.07.2019 r. do 31.05.2021 r.
przyznać prawo do świadczenia wychowawczego na dziecko (imię i nowe nazwisko) , w kwocie 500,00 zł na okres od 01.07.2019 r. do 31.05.2021 r.

Uzasadnienie
Pani dołączyła do wniosku o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego kserokopie odpisów skróconych aktów urodzenia dzieci oraz powiadomień o nadaniu nowych nr PESEL. W związku z tym tut. organ zmienia rozstrzygnięcie nr z dnia w części przyznającej świadczenie wychowawcze tj. na dziecko w kwocie 500,00 zł na okres od 01.07.2019 r. do 31.05.2021 r. oraz na dziecko , w kwocie 500,00 zł na okres od 01.07.2019 r. do 31.05.2021 r.
Zgodnie z art. 13a ustawy z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci (Dz. U. z 2019 r. poz. 2407 ze zm.) przyznanie przez organ właściwy lub wojewodę świadczenia wychowawczego nie wymaga wydania decyzji. Odmowa przyznania świadczenia wychowawczego, uchylenie lub zmiana prawa do świadczenia wychowawczego oraz rozstrzygnięcie w sprawie nienależnie pobranego świadczenia wychowawczego wymagają wydania decyzji.
Biorąc pod uwagę powyższe orzeczono jak w sentencji.

(Nie podlega opłacie skarbowej na podstawie art. 2 ust. 1 pkt. 1 lit. c ustawy z dnia 16.11.2006 r.o opłacie skarbowej [Dz. U. z 2019 r., poz. 1000 ze zm.]).
maxxx1989
Praktykant
Zajmuję się: pomocą społeczną
Kontakt:

Post autor: maxxx1989 »

młodszyreferent96 pisze: 29 wrz 2020, 14:59
maxxx1989 pisze: 29 wrz 2020, 13:57
DECYZJA NR
Na podstawie art. 104 art. 107 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 256 ze zm.), art. 10, art. 13a ust. 1, art. 20 ust. 1, art.28, ustawy z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci (Dz. U. z 2019 r. poz. 2407 ze zm.), Rozporządzenia Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 18 czerwca 2019 r. w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o przyznanie świadczenia wychowawczego oraz zakresu informacji, jakie mają być zawarte we wniosku, zaświadczeniach i oświadczeniach niezbędnych do ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego (Dz. U. z 2019 r., poz. 1177), po rozpatrzeniu złożonej dokumentacji tj. odpisów skróconych aktów urodzenia dzieci oraz powiadomień o nadaniu nowych nr PESEL, przez
Postanawiam
zmienić rozstrzygnięcie nr z dnia w ten sposób, że:
przyznać prawo do świadczenia wychowawczego na dziecko(imię i nowe nazwisko) w kwocie 500,00 zł na okres od 01.07.2019 r. do 31.05.2021 r.
przyznać prawo do świadczenia wychowawczego na dziecko (imię i nowe nazwisko) , w kwocie 500,00 zł na okres od 01.07.2019 r. do 31.05.2021 r.

Uzasadnienie
Pani dołączyła do wniosku o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego kserokopie odpisów skróconych aktów urodzenia dzieci oraz powiadomień o nadaniu nowych nr PESEL. W związku z tym tut. organ zmienia rozstrzygnięcie nr z dnia w części przyznającej świadczenie wychowawcze tj. na dziecko w kwocie 500,00 zł na okres od 01.07.2019 r. do 31.05.2021 r. oraz na dziecko , w kwocie 500,00 zł na okres od 01.07.2019 r. do 31.05.2021 r.
Zgodnie z art. 13a ustawy z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci (Dz. U. z 2019 r. poz. 2407 ze zm.) przyznanie przez organ właściwy lub wojewodę świadczenia wychowawczego nie wymaga wydania decyzji. Odmowa przyznania świadczenia wychowawczego, uchylenie lub zmiana prawa do świadczenia wychowawczego oraz rozstrzygnięcie w sprawie nienależnie pobranego świadczenia wychowawczego wymagają wydania decyzji.
Biorąc pod uwagę powyższe orzeczono jak w sentencji.

(Nie podlega opłacie skarbowej na podstawie art. 2 ust. 1 pkt. 1 lit. c ustawy z dnia 16.11.2006 r.o opłacie skarbowej [Dz. U. z 2019 r., poz. 1000 ze zm.]).
Dziękuję!
ODPOWIEDZ