Witam,
Pracuję w programie NEMEZIS. Mam dwa pytania:
1.Mamy jednego dłużnika, a kilka wierzycieli (jedno KMP, bo najpierw wnioskodawcą była matka, później pełnoletnie dzieci) - to czy dobrze rozliczam wpłatę od niego przeznaczając najpierw na odsetki wszystkich wierzycieli a to co zostanie na "najstarszą" należność główną? W sensie, że mam jedno wspólne zobowiązanie.
2. Co w przypadku rozliczania wpłaty dłużnika, gdy mamy jednego dłużnika, kilka wierzycieli - różne KMP ?
rozliczanie wpłat dłużnika
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: rozliczanie wpłat dłużnika
1. bardzo dobrze;
2. komornik wskazuje, którego postępowania dotyczy dana egzekucja i na te postępowanie zaliczasz
2. komornik wskazuje, którego postępowania dotyczy dana egzekucja i na te postępowanie zaliczasz
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Stażysta
- Kontakt:
Dziękuję za odpowiedź 

-
- Stażysta
- Kontakt:
Najgorzej, że mam jedną sytuację, gdzie jest jeden dłużnik, jedna wierzycielka, ale dwójka dzieci uprawnionych z różnymi KMP. Był od początku jeden wniosek - jedna decyzja. Dłużnik wpłacam sam, więc rozliczaliśmy to, traktując to jako jedne zobowiązanie. Zresztą w NEMEZISie nie ma możliwości rozdzielenia KMP, gdy jest jeden wniosek i jedna decyzja, bo jest jeden dłużnik, więc wydaje mi się że było robione prawidłowo.
A teraz przyszły dwie wpłaty od komornika - z rozdzieleniem KMP. Ja to rozliczyłam po prostu na jedno zobowiązanie, bo innego wyjścia nie miałam....
A teraz przyszły dwie wpłaty od komornika - z rozdzieleniem KMP. Ja to rozliczyłam po prostu na jedno zobowiązanie, bo innego wyjścia nie miałam....
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
suma zadłużenia się zgadza
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Oprócz rozliczanie wpłat dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
szkoła wieczorowa w weekendy
postepowanie wobec dłużnika
Robiliście kiedyś wezwani do dłużnika?
umorzenie postępowania egz. z Urzędu S. ŚwiadczeńNienależ.Pobr
Zaświadczenie FA
Pełnoletnia osoba uprawniona, szkoła - 2 przypadki
brak podpisu pod decyzją :(
dec o uchylaniu a skuteczna egzekucja
Skład rodziny
Jak policzyć alimenty za 2018 r.?
Komornik umorzył postępowanie
zasiłek stały w innej gminie