rozliczanie wpłat Nemezis
rozliczanie wpłat Nemezis
Hej, jak wprowadzacie wpłatę dłużnika to zdarzyło się że cała wpłata była zaliczona na odsetki.
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR/FA/ST
- Kontakt:
Re: rozliczanie wpłat Nemezis
Zdarzyło mi się... mam takiego dłużnika, który wpłaca co jakis czas 10 czy 20 zł, wtedy wszystko jest zaliczane na odsetki
Dzięki, za odpowiedź
.
Napisz mi proszę jak prawidłowo powinno być, bo do tej pory księgowa rozliczała wpłaty, chodzi mi czy po decyzji dot. zwrotu dla dłużnika zakładamy zdarzenie decyzja w sprawie naliczania odsetek? czy dopiero kiedy spłaci fundusz to zakładamy zdarzenie dot. decyzji w sprawie naliczenia odsetek?

Napisz mi proszę jak prawidłowo powinno być, bo do tej pory księgowa rozliczała wpłaty, chodzi mi czy po decyzji dot. zwrotu dla dłużnika zakładamy zdarzenie decyzja w sprawie naliczania odsetek? czy dopiero kiedy spłaci fundusz to zakładamy zdarzenie dot. decyzji w sprawie naliczenia odsetek?
Zakładasz rozpoczęcie postępowania, decyzję i dopiero robisz wpłaty.
tak robię, ale odnośnie tych odsetek kiedy tą decyzję się zakłada, bo jeżeli w dniu wydania decyzji to odsetki są na dzień wydania decyzji, a wiemy że odsetki są naliczane do dnia spłaty należności, jak rozliczasz wpłaty to dla księgowej przekazujesz zestawienie z wyegzekwowanych nieznośności do przekazania wpłat 20, 20, 60%
,
,
w Nemezis - robię rozpoczęcie postępowania wobec dłużnika i wybieram aktualny wniosek wierzyciela, jak w trakcie okresu wpłaci to robię normalnie wpłatę ,a decyzję dopiero po zakończeniu okresu świadczeniowego. W decyzji są ujęte wszystkie wcześniejsze wpłaty.
Ja robię w ten sposób, że zdarzenie 'decyzja naliczenia odsetek' zakładam wtedy kiedy dłużnik spłacił całość za dany okres. Możesz również takie zdarzenie zrobić od razu przy sporządzaniu decyzji o zwrocie, ale musisz pamiętać żeby zrobić jeszcze raz kiedy dłużnik spłaci całość danego zadłużenia.
Oprócz rozliczanie wpłat Nemezis - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
pismo z urzędu skarbowego o wpłacie zaliczki na egzekucję
ile razy postępowanie
Omowa umorzenia długu alimentacyjnego
prawomocność
ustalenie dochodu
Wielki pech komornika i co dalej
osoby na utrzymaniu dłuznika
Najpierw uchylić decyzję ratalną czy wysłać upomnienie?
prawo jazdy
koordynacj
Klauzula o skierowaniu TW do egzekucji
usunięcie tw w sygnity
zapytanie
TW błąd
kurator
Szkolenie z egzekucji