Rozliczenia międzyokresowe kosztów
-
- Referent
- Zajmuję się: księgowością OPS
- Kontakt:
Rozliczenia międzyokresowe kosztów
Stosujecie Rozliczenia międzyokresowe kosztów czynne do faktur za prenumeratę itp.?
-
- Referent
- Zajmuję się: KS
- Kontakt:
Re: Rozliczenia międzyokresowe kosztów
ja wogóle nie stosuje konta 640 i wiem że chyba żle
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Rozliczenia międzyokresowe kosztów
...i źle i dobrze inaczej. Zależy.
Jeśli myślisz o biernych RMK to jakie masz świadczenia (usługi) wykonane na rzecz OPS a nie ofakturowane w ciągu roku? Niewiele tego. A na koniec roku? Też niewiele tego.
Ja na szkoleniach z nowych zasad księgowania zobowiązań i zaangażowania mówię wówczas, że zgodnie z KSR można to uprościć.
Jednakże w OPSach problemem są czynne RMK. Koszty przyszłych okresów, koszty w przód. O tu mamy kanał jak dziabli bo wydana decyzja przyznająca świadczenie jest równocześnie i zaangażowaniem i zobowiązaniem. Zaangażownie nie jest już wiązane z planem, czyli wreszcie może być wykazywane faktyczne. A zobowiązanie nie dotyczy kosztów okresu lecz przyszłych okresów. I wtedy potrzebne jest konto 640 bo to bardzo bardzo bardzo istotne kwoty.
Jeśli myślisz o biernych RMK to jakie masz świadczenia (usługi) wykonane na rzecz OPS a nie ofakturowane w ciągu roku? Niewiele tego. A na koniec roku? Też niewiele tego.
Ja na szkoleniach z nowych zasad księgowania zobowiązań i zaangażowania mówię wówczas, że zgodnie z KSR można to uprościć.
Jednakże w OPSach problemem są czynne RMK. Koszty przyszłych okresów, koszty w przód. O tu mamy kanał jak dziabli bo wydana decyzja przyznająca świadczenie jest równocześnie i zaangażowaniem i zobowiązaniem. Zaangażownie nie jest już wiązane z planem, czyli wreszcie może być wykazywane faktyczne. A zobowiązanie nie dotyczy kosztów okresu lecz przyszłych okresów. I wtedy potrzebne jest konto 640 bo to bardzo bardzo bardzo istotne kwoty.
Oprócz Rozliczenia międzyokresowe kosztów - Księgowość przeczytaj również:
sprawozdanie OPS kwartalne w CAS
Składki em.rent od świadczenia pielęgnacyjnego 2017
dotacja dodatki energetyczne-małopolska
podwyżka wynagrodzenia a podstawa chorobowego
300+ dla dyrektora za dzieci w POW
niedopłaciłam wynagrodzenia 0,02
Odpłatność za Srodowiskowy Dom Samopomocy - paragraf
Sprawozdanie RB-N i RB-ZN depozyty na żądanie
Zaangażowanie programu Dobry Start
Karta Dużej Rodziny sprawozdania S01 i S02
Ryczałt-dojazdy opiekunek do podopiecznych