Wydaje mi się BDMB że popełniasz bład interpretacji przepisów na samym wstępie. Zobowiązanie DA nie powstaje w wyniku wydania decyzji w sprawie zwrotu lecz na podstawie wyroku alimentacyjnego, którego konsekwencją są nasze późniejsze decyzje. Postępowania nasze kończą się wydaniem decyzji deklaratoryjnych - określających kwoty do zwrotu wypłaconych świadczeń alimentacyjnych przez dłużników alimentacyjnych. Deklaratoryjność tychże decyzji wynika z faktu, iż są one decyzjami określającymi - nie tworzą nowych zobowiązań, a jedynie stwierdzają fakt uprzedniego powstania zobowiązania na skutek różnorakich uwarunkowań ustawowych. Decyzje te po uprawomocnieniu stają się podstawą do wszczęcia postępowania egzekucyjnego i wystawienia tytułów wykonawczych. Mam na to kilka opinii prawnych od radców prawnych. Reasumując nie mamy obowiązku wystawiać upomnień. Por. wyroki WSA w Rzeszowie z 03.08.2010r. (I SA/Rz 397/10) wyrok WSA w Krakowie z 17.02.2011r. (I SA/Kr 2135/10). Dużo urzędów skarbowych podziela tą opinie i nie wymaga upomnień przed TW.
ok. Decyzja z FA ma charakter konstytutywny - wskazane wyroku przez Jono o tym mówią. Ale dlaczego nie można powołać się na pkt 1? W decyzji op zwrocie wskazujemy terin zapłaty
powiem wam ze ja juz mam mętlik totalny. Nie wiem czy wkoncu wysyłać te upomnienia czy też nie. Poki co zawsze wysyłałam upomnienia i teraz mysle tez wysyłać. A wy?