Rozporzadzenie.
Rozporzadzenie.
Witam. Dziennik Ustaw nr 292 pozycja 1740 Rozporzadzenie Ministara Pracy i Polityki Społecznej z dnia 22 grudnia 2011 roku w sprawie instytucjonalnej pieczy zastęczej.
Re: Rozporzadzenie.
Nic nowego nie ma.Ponoć z racji na to,że asystent ma być nieobligatoryjny miała być zmiana w zapisie,że wychowawca opracowuje Plan pomocy dziecku wspólnie z asystentem.Miało być bez asystenta albo jakoś inaczej.Zapomnieli.
Sorki ale krew mnie jasna zalewa. Miało być z korzyścią dla dzieciaków a jest jak zwykle. Jak bedzie kumaty starosta lub prezydent to wsłucha się w głos dyrektora i zostawi po staremu. Większość organów prowadzących zwąchawszy możliwość kolejnych oszczędności stwierdzi, że jak do 14 to będzie właśnie 14 = 2 grupypo 14 dzieciaków i 8 wychowawców. Karwasz mać ............................................................................................................................................................................................................................................................................................... BLEEEEEEEEEEEEE
To jakaś farsa. Co z opiekunkami, ile dzieci mogą mieć pod opieką? ( w starym rozporządzeniu 3 dzieci do lat trzech lub 3 dzieci niepełnosprawnych) Co z personelem pomocniczym, przecież też opiekują się dziećmi (przynajmniej u mnie np. mogą odprowadzić do szkoły czy jechać do dentysty). W mojej placówce, gdzie większość dzieci jest w wieku przedszkolnym nie ma mowy, aby 1 wychowawca był w stanie zająć się 10, a co dopiero 14 dzieci. To są jakieś kpiny.
Witam. Czy ktoś mógłby podać jakie rozporządzenia są obowiązujące na rok 2012 w placówkach, bo już w tym zamęcie się trochę pogubiłam.
eliza. od 1 stycznia br. obowiązuje to rozporządzenie co napisła pierwszy Mrcin( patrz wyżej)
Nowe obowiązuje dla nowych placówek a stare mogą funkcjonować w oparciu os tare przepisy przez 12 micsięcy cokolwiek to znaczy.
ale plan pomocy dziecku i nowa forma kart pobytu obowiązują wszystkich
do Marcin , proszę Cie wyjaśnij na forum skąd ten pomysł ze na jednego wychowawce ma być 14 dzieci, czy wiesz kto to zaproponował i czy to już pewne ze tak ma być ?
Oprócz Rozporzadzenie. - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
dziecko w rodz.zast.a co z rodzicami robiC?
pracownik socjalny, psycholog, terapeuta
ddz
Praca wychowawcy bezpośrednio z dzieckiem
KAMERY W DOMU DZIECKA
p.o.w a świadczenia rodzinne
asystent rodziny
co z wychowankami samookaleczonymi?
Ankiety w sprawie placówek
dziecko do lat 7-wg nowej ustawy-umieszczenie w wpow
papiery
papiery
Czy placówka opiekuńvza może wystąpić do Sądu o pozbawieniepraw rodzicielskich?
System zmianowy
CPR Łódź Broniewskiego
kasa