Rozporządzenie - rehabilitacja społeczna - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 04 mar 2014, 9:40

Witam, jak wiadomo ogłoszone zostało rozporządzenie 27 lutego w sprawie rehabilitacji społecznej w domach pomocy społecznej.
Moje pytanie jest takie - jak u Was się odnoszą do tego?
Czy wprowadzacie jakieś specjalne zmiany?
Jak u was te 10 godzin się odnośić będzie? Czy do wszystkich czy do jednych zajęć?
Jak Wy to interpretujecie.
Pozdrawiam.
~Pisanka

Napisano: 07 mar 2014, 10:08

Też jestem ciekawa jak to rozumiecie ? Myślę, że te 10godzin odnosi się do wszytkich zajęć
~wera

Napisano: 07 mar 2014, 14:12

No właśnie, ale jak to interpretować, czy KAŻDY mieszkaniec musi brać udział, czy jakoś z Pracownikami Pierwszego KOntaktu to połączyć, kto te dzienniki ma prowadzić, jak to ma byc skoordynowane, kto ma to koordynować.. no masa niejasności jest w tym rozporządzeniu.
~Pisanka

Napisano: 10 mar 2014, 0:01

Minister wie najlepiej - jak nie pisze że ten co ma ochotę na aktywność- to znaczy że KAŻDY.A gdzie tu mozliwość wyboru i jakiegos własnego zdania podopiecznego? To jest jeszcze DOM czy już inna bajka? Nie chciałabym, żeby mnie ktoś uszczęśliwiał na siłe.Ale Minister wie lepiej, obawiam się że o mieszkańcach dpsów wie niewiele.
~Mania

Napisano: 13 mar 2014, 10:10

Nasza wymiana poglądów nic nie pomoże, bo nas o zdanie nikt nie pyta. Myślę że trzeba by jakoś wyłonić grupę podopiecznych, która po pierwsze do rehabilitacji społecznej kwalifikuje się, po drugie chce.A nasi podopieczni najczęściej chcą w danej chwili, tu i teraz a jutro czy pojutrze to już niekoniecznie. A prawo wyboru i decydowania o sobie mają. Potwierdzam, minister wie lepiej, ale z praktyką niewiele miał wspólnego i pomysłu swojego z dpsami raczej nie konsultował.
~Mania

Napisano: 20 mar 2014, 0:30

Normalnie wszystkich zamurowało, ktoś już coś wymyślił? Jak to ugryźć?
~Mania

Napisano: 20 mar 2014, 11:13

A gdzie mowa że można kogoś typować ? Ja uważam ze trzeba zmodyfikować IPW i każdy musi mieć 10 godz tygodniowo i to robimy
~dps

Napisano: 20 mar 2014, 12:24

jakie zajęcia zapiszesz osobie młodej, zdrowej fizycznie, samodzielnej dbajacej o wygląd i swój pokój, sama organizuje sobie czas wolny, nie chce brać udziału w żadnych zajeciach a nawet zgłasza się ,że powinna jechac do szpitala bo zaczyna sie z nią dziać. Ma swoich kolegow i swietnie sobie radza
~ruda

Napisano: 20 mar 2014, 13:20

np. przygotowanie do podjęcia pracy - motywacja - nagroda płaci za nią dps
~dps

Napisano: 20 mar 2014, 14:23

ha, ha, ha , facet 45 lat od 25 w dps ?
~ruda

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x