Mam taką sprawę- mam umieszczonych w dps 50 osób. Zmianie uległ koszt utrzymania mieszkańca w dps- jak to wszędzie. Wiem już po kontroli i po szkoleniu, że nie stanowi to podstawy do zmiany decyzji o odpłatności, bo Gmina nie jest stroną w postępowaniu. co mam zrobić? Dps-y wysyłają mi zarządzenia z prośbą o zmianę decyzji o odpłatności danych osób, czy mam do każdej z tych osób wysyłać pismo, że w związku ze zmianą kosztu utrzymania w dps zmieniła się odpłatność Gminy? Jak się nic nie zmienia, to mam wysłać pismo, czy jak? Zmiany decyzji, o ile dochody nie przekroczą 10 % będą dopiero po waloryzacjach od 1 kwietnia 2014 r.
Tutaj 10% nie wchodzi w grę bo nie robimy zmiany ze względu na dochód osoby. Obliczamy 70% dochodu osoby a resztę dopłaca gmina. Zgodnie z art. 60 u.o.p.s. i 61 ust.1.
Zmiana opłaty osoby i gminy.
to może wystarczy tylko pismo informujące dps o zmianie wysokości odpłatności gminy.
Do martex
a czy ten dps nie przysyła ci wywiadów? ja pracuje w dps i w tym roku nie robiliśmy wywiadów w związku ze zmianą wysokości odpłatności bo dla mnie to nie jest żadna zmiana sytuacji mieszkańca. Wiele gmin przysłało nam decyzje o zmianie wysokości gminy, niektóre gminy pisma tylko z informacją a niektóre zażądały wywiadów.
A co masz napisane w orzeczeniu decyzji? Czy jest tam wpisana kwota opłaty gminy? Jeśli tak, to wypada zmienić decyzję w tej części. Najpierw oczywiście należy zawiadomić Stronę o wszczęciu postępowania w tym przedmiocie.