Zmienił się koszt utrzymania mieszkańca w dps- wysyłać pismo? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 07 mar 2014, 13:22

Mam taką sprawę- mam umieszczonych w dps 50 osób. Zmianie uległ koszt utrzymania mieszkańca w dps- jak to wszędzie. Wiem już po kontroli i po szkoleniu, że nie stanowi to podstawy do zmiany decyzji o odpłatności, bo Gmina nie jest stroną w postępowaniu. co mam zrobić? Dps-y wysyłają mi zarządzenia z prośbą o zmianę decyzji o odpłatności danych osób, czy mam do każdej z tych osób wysyłać pismo, że w związku ze zmianą kosztu utrzymania w dps zmieniła się odpłatność Gminy? Jak się nic nie zmienia, to mam wysłać pismo, czy jak? Zmiany decyzji, o ile dochody nie przekroczą 10 % będą dopiero po waloryzacjach od 1 kwietnia 2014 r.
Martex
Referent
Od: 21 kwie 2010, 12:02
Zajmuję się:
Strona WWW: http://www.ops.pl

Napisano: 07 mar 2014, 13:33

Ja robię zmianę.
~lici

Napisano: 07 mar 2014, 13:40

Robisz decyzję i wysyłasz do osoby i DPS.
~Qwerty

Napisano: 07 mar 2014, 14:16

U nas kontrola i na szkoleniu powiedziały, że nie robi się żadnej zmiany decyzji, jeśli zmieniła się tylko odpłatność Gminy
~Martex

Napisano: 07 mar 2014, 15:34

Tutaj 10% nie wchodzi w grę bo nie robimy zmiany ze względu na dochód osoby. Obliczamy 70% dochodu osoby a resztę dopłaca gmina. Zgodnie z art. 60 u.o.p.s. i 61 ust.1.
Zmiana opłaty osoby i gminy.
~Ala

Napisano: 07 mar 2014, 16:15

to może wystarczy tylko pismo informujące dps o zmianie wysokości odpłatności gminy.
Do martex
a czy ten dps nie przysyła ci wywiadów? ja pracuje w dps i w tym roku nie robiliśmy wywiadów w związku ze zmianą wysokości odpłatności bo dla mnie to nie jest żadna zmiana sytuacji mieszkańca. Wiele gmin przysłało nam decyzje o zmianie wysokości gminy, niektóre gminy pisma tylko z informacją a niektóre zażądały wywiadów.
~adele

Napisano: 13 mar 2014, 14:55

Ja informuję pismem - bez zmiany decyzji. Decyzję zmieniam gdy zmieni się dochód klienta w dps powyżej 10%.
~Zibi

Napisano: 17 mar 2014, 13:07

Jak Zibi
~Hala

Napisano: 18 mar 2014, 14:32

A co masz napisane w orzeczeniu decyzji? Czy jest tam wpisana kwota opłaty gminy? Jeśli tak, to wypada zmienić decyzję w tej części. Najpierw oczywiście należy zawiadomić Stronę o wszczęciu postępowania w tym przedmiocie.
~AG

Napisano: 19 mar 2014, 13:04

A czemu w decyzji nie wpisujecie wysokości opłaty gminy?
Mieszkaniec, rodzina i DPS muszą konkretnie wiedzieć kto i ile płaci.
~123

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x