Rozstrzygnięcie zgłoszenia w Ceeb na dzień złożednnia wniosku - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 3 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 24 mar 2022, 13:51

Nowa34 pisze:
24 mar 2022, 13:27
Ja przyjmuję na dzień złożenia wniosku, jeśli nie mam wydruku z ceeb do wniosku to wysyłam wnioski o udostępnienie danych do urzędu gminy z zapytaniem czy i kiedy została złożona deklaracja. I na tej podstawie przyznaje. W ustawie i we wniosku jest jasno napisane, na dzień złożenia wniosku ma być złożona deklaracja.
1. A w którym miejscu jest taki zapis?
2. Piszesz wniosek o udostępnienie danych do Wójta z upoważnienia Wójta?
zielonypłatek
Referent
Od: 24 mar 2017, 15:15
Zajmuję się: SR

Napisano: 24 mar 2022, 13:53

dorota202 pisze:
24 mar 2022, 13:03
No nie wiem, ja nanoszę do programu w dniu złożenia wniosku, np. w dnia 24-01 złożony wniosek i w tym samym dniu nanoszę,zaznaczam czym opalane, czy potwierdzony wpis, wertuję wniosek, nie ma deklaracji, nie potwierdzam, dochody mam kwalifikuję i potem już do tego nie wracam, a deklaracja mi wpływa 26-01. I co wtedy?????
Ale nie masz wydanego jeszcze rozstrzygnięcia? No chyba, że już masz wydane rozstrzygniecie tj. informacja przyznająca dodatek w podstawowej wysokości i decyzja odmowna na podwyższony?
zielonypłatek
Referent
Od: 24 mar 2017, 15:15
Zajmuję się: SR

Napisano: 25 mar 2022, 9:00

Nowa34 pisze:
24 mar 2022, 13:27
Ja przyjmuję na dzień złożenia wniosku, jeśli nie mam wydruku z ceeb do wniosku to wysyłam wnioski o udostępnienie danych do urzędu gminy z zapytaniem czy i kiedy została złożona deklaracja. I na tej podstawie przyznaje. W ustawie i we wniosku jest jasno napisane, na dzień złożenia wniosku ma być złożona deklaracja.
dziwna praktyka
a gdzie jest taki zapis konkretnie ? jak czytam to widzę, że zgłoszone do ewidencji a nie widzę nigdzie zapisu, że zgłoszone na dzień złożenia wniosku o dodatek osłonowy
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 25 mar 2022, 9:32

człowiek składa wniosek, w którym zazncza te nieszczęsne źródło ogrzewania i jak wół jest tam napisane, że ma to być źródło zasilane węglem i zgłoszone do CEEB. Łopatologicznie - skoro zaznacza tą krateczkę, to oświadcza, że na dzień zaznaczenia krateczki piec jest zgłoszony do CEEB.
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 25 mar 2022, 9:45

ok rozumiem Twój tok myślenia
ps. dzięki za wytłumaczenie łopatologicznie
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 25 mar 2022, 10:14

LuuLane pisze:
25 mar 2022, 9:32
człowiek składa wniosek, w którym zazncza te nieszczęsne źródło ogrzewania i jak wół jest tam napisane, że ma to być źródło zasilane węglem i zgłoszone do CEEB. Łopatologicznie - skoro zaznacza tą krateczkę, to oświadcza, że na dzień zaznaczenia krateczki piec jest zgłoszony do CEEB.
Dokładnie to miałam na myśli, że skoro przynoszą wniosek i zaznaczyli tą kratkę to przed wizytą u mnie, złożyli już deklarację i wiedzą co oświadczają.
Może i dziwna praktyka może i nie. Stosuję rady ze szkolenia.
Nowa34
Referent
Od: 22 lis 2017, 12:14
Zajmuję się: ZR,FA,500+

Napisano: 25 mar 2022, 14:39

Nowa34 pisze:
25 mar 2022, 10:14
LuuLane pisze:
25 mar 2022, 9:32
Dokładnie to miałam na myśli, że skoro przynoszą wniosek i zaznaczyli tą kratkę to przed wizytą u mnie, złożyli już deklarację i wiedzą co oświadczają.
Może i dziwna praktyka może i nie. Stosuję rady ze szkolenia.
Ani w ustawie, ani we wniosku takiego zapisu nie ma. To najważniejsze.
Po wtóre, od momentu złożenia wniosku do wydania rozstrzygnięcia trwa postępowanie.
Czy Twoim zdaniem strona może korygować wniosek przed wydaniem rozstrzygnięcia? Moim zdaniem oczywiste jest że może.
Załóżmy dalej. Strona składa wniosek 4 stycznia, 20 stycznia zgłasza do CEEB i 21 stycznia chce skorygować dane we wniosku o DO. Ma prawo czy nie?
Przysługuje jej wyższy dodatek czy nie?
A może strona powinna wycofać wniosek z 4 stycznia, zmusić Cię do wydania decyzji o umorzeniu postępowania, a następnie złożyć kolejny wniosek już z oznaczeniem CEEB?
Obstaję przy swoim stanowisku, kluczowy jest dzień wydania rozstrzygnięcia.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 25 mar 2022, 15:13

No jak nie ma, jak właśnie we wniosku taki zapis jest?
LuuLane
Starszy referent

Napisano: 08 kwie 2022, 12:31

LuuLane pisze:
25 mar 2022, 15:13
No jak nie ma, jak właśnie we wniosku taki zapis jest?
Fajnie jest wyrywać zdanie z kontekstu.
We wniosku nie ma mowy o tym, że warunek zgłoszenia do CEEB musi być spełniony na dzień złożenia wniosku. Czy to zdanie jest fałszywe? No nie. W ustawie takiego warunku również nie ma.
Dalej, w dacie rozstrzygania wiesz, że warunek jest spełniony, a przepis mówi komu przysługuje świadczenie w wyższej wysokości.
Poza wytycznymi klimatycznego ministerstwa bez wskazania podstawy prawnej, nie ma na czym oprzeć przyznania dodatku w podstawowej wysokości.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 08 kwie 2022, 13:24

Istnieje w języku polskim coś takiego jak tryb dokonany. I nie wiem jak można oświadczyć, że piec jest zgłoszony (czyli tryb dokonany), kiedy dopiero planuje się jego zgłoszenie...
Nielogiczne jak dla mnie.
LuuLane
Starszy referent

Strona 3 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x