rozwiązanie rodziny zastępczej - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 04 sie 2023, 10:57

Dla dzieci rodzina X nie jest już rodziną zastępczą i dzieci nie są już na terenie mojej gminy tj. gminy, która wydała dla nich KDR. Muszę stwierdzić utratę prawa do posiadania Karty i niestety zgodnie z Ustawą trzeba to zrobić decyzją. Problem polega na tym do kogo skierować decyzję bo prawo tracą dzieci a nie znam ich aktualnego miejsca pobytu. Czy ktoś miał taką sytuację i się podzieli rozwiązaniem? Czy może unieważnia się w systemie a nie wydaje się decyzji? Dzieci już jakiś czas nie przebywają w rodzinie zastępczej z mojej gminy, w innej gminie nikt nie wnioskował o nowe Karty. Bardziej doświadczeni jakbyście postąpili w mojej sytuacji?
JUSTYNAD
Stażysta
Od: 03 sty 2021, 15:03
Zajmuję się: SR

Napisano: 04 sie 2023, 11:57

Dziecko, któremu przyznano Kartę, nie traci prawa do jej posiadania odpowiednio przez okres, o którym mowa w art. 4 ust. 2b, mimo utraty tego uprawnienia przez rodzica lub zmniejszenia się liczby dzieci, które wchodziły w skład rodziny wielodzietnej.
jak dla mnie, to nie powinny mieć kart ze względu na zmianę miejsca zamieszkania? ale znowu ustawa mówi o tym, że "w przypadku zmiany miejsca zamieszkania skutkującej zmianą gminy członek rodziny wielodzietnej jest obowiązany do niezwłocznego powiadomienia o tym wójta, który przyznał Kartę, chyba że członek rodziny wielodzietnej złożył wniosek o przyznanie nowej Karty w związku ze zmianą miejsca zamieszkania."

tylko co jak zgłosi, ale nie złoży nowego wniosku? trzeba czytać między wierszami...

ogólnie to z takimi indywidualnymi sprawami chyba najlepiej takie przypadki konsultować z radcą prawnym :? wiele tematów jest jeszcze niezgłębionych...
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x