Dzień dobry,
Mam wniosek o KDR złożony elektronicznie. Wnioskodawcą jest dziecko, które zamieszkuje w innej gminie. We wniosku widnieją rodzice, dla których wniesiono o KDR (nasza gmina) oraz wnioskodawca, dla którego nie wniesiono o KDR, ale rola jaka jest mu przypisana to małżonek. We wniosku nie wpisano pozostałej "dwójki" dzieci. Oświadczenie o władzy rodzicielskiej dotyczy rodziców ale nie jest napisane jakich dzieci dotyczy.
Telefon z prośbą o przybycie nie skutkuje, więc piszę wezwanie do uzupełnienia, bo czas nagli.
Miał ktoś podobną sytuację ? Nie wiem czy na dobry art. się powołałam i czy to jest wgl. dobry powód do wezwania...
Proszę o opinię.
WEZWANIE DO USUNIĘCIA BRAKÓW FORMALNYCH
Działając na podstawie art. 64 § 2 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2023 r. poz. 775), w związku z art. 4 ust. 1, art. 10 ust. 4 pkt 1 ustawy z dnia 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny (Dz. U. z 2021 r. poz. 1744 ze zm.), zwanej dalej „ustawą o Karcie Dużej Rodziny”, wzywam Pana/Panią do usunięcia braku formalnego wniosku wniesionego w dniu …………. o przyznanie Kart Dużej Rodziny dla ……………poprzez przedstawienie posiadania co najmniej trojga dzieci, w terminie 7 dni od dnia doręczenia niniejszego wezwania.
POUCZENIE
Rodzicowi/rodzicom oraz małżonkowi rodzica prawo do posiadania Karty przysługuje, jeśli mają lub mieli łącznie na utrzymaniu co najmniej troje dzieci, bez względu na ich wiek. Wypełniając wniosek o przyznanie Karty Dużej Rodziny wnioskodawca podaje dane nie tylko rodzica/małżonka rodzica dla których wnioskuje o Kartę Dużej Rodziny, ale wykazuje również dzieci.
Dla dziecka niespełniającego warunków ustawy zaznacza się we wniosku rolę osoby
w rodzinie: „dziecko, które było na utrzymaniu rodzica/rodziców lub małżonka rodzica, niespełniające obecnie warunków wskazanych w ustawie o Karcie Dużej Rodziny”. Dla takiego dziecka nie wnosi się o przyznanie Karty Dużej Rodziny.
Wyznaczony termin liczy się od dnia następującego po dniu doręczenia niniejszego wezwania. Nieusunięcie braków formalnych w wyznaczonym wyżej terminie spowoduje pozostawienie przedmiotowego wniosku bez rozpoznania.