kobieta jest rozwiedziona i ma 3 dzieci w wieku do 18 rż z jednym typem. chce składać wniosek-spoko. ona złoży wniosek na siebie i 3 dzieci, a jak kolo przyjdzie to co na siebie samego ma zlożyć oddzielny wniosek i też mu przyznać?
Tak, ponieważ spełnia warunki ustawy - tzn. ma 3 dzieci. Tylko na wniosku musi wykazać, ze ma 3 dzieci. Jeśli dzieci maja wyrobione karty to na wniosku zaznacza, że nie wnoszę o przyznanie karty dużej rodziny.
Ja bym, to tak rozwiązała.
ta tylko jaki z niego członek rodziny wielodzietnej po tym rozwodzie... we wniosku jest "dane członka rodziny wielodzietnej", np. jak przyjdzie mi zlozyć wniosek o zasiłek celowy to ze względu na wielodzietność mu nie przyznam. ale chyba masz rację, że trzeba właśnie tak zrobić, mada...
Nie możemy mieszać tej ustawy z żadną inną, jest ona ewenementem. W czerwcu szkolący nas tak właśnie połączył zapisy i skierował nas na "możliwość przyznania karty konkubentowi, jeśli tylko ma wspólne dziecko z konkubiną, bo tak mówi ustawa o ps oraz o świadczeniach rodzinnych" i teraz mam problem, bo nieprawnie przyznałam kartę mężczyźnie, który nie ma trójki swoich dzieci, choć na utrzymaniu z konkubiną ma ich już troje.
Trzymajmy się więc tylko ustawy, a więc jak ojciec ma troje dzieci, to ma i nikt mu ich nie zabierze, więc jeśli tylko na nie łoży (alimenty, inne płatności z tytułu utrzymania), to się mu należy jak psu kość.
a jeśli nie łoży , bo fundusz płaci to nie przyznawać? pytam tak hipotetycznie, bo mam takie przypadki, pewnie nie będą trole składały, ale jakby czasem to co mam mu nie przyznać?