Rozwód i brak alimentów na pełnoletnie dziecko - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 18 cze 2025, 10:30

Płacimy fundusz na podstawie postanowienia o zabezpieczeniu przy okazji sprawy o rozwód. Rozprawa rozwodowa odbyła się 3 czerwca tego też dnia najstarsze dziecko kończy 18 lat więc Sąd przyznaje alimenty tylko na niepełnoletnie dzieci. (Są to informacje telefoniczne od wnioskodawczyni) Mówi że nie otrzymała jeszcze wyroku rozwodowego więc szczegółów nie zna. Mam zagwozdkę co teraz? Czy płacić FAL za czerwiec w pełnej wysokości na wszystkie dzieci czy jak. Pełnoletnia musi sama wystąpić o alimenty na siebie? Zostały jej 2 lata nauki. Tylko nie wiem jak ugryźć wypłatę u nas. No w sumie za czerwiec płacę bo należy się za cały miesiąc tak? Z drugiej strony wyrok jakby wygasza to postanowienie
Sylwia_ref
Stażysta
Od: 05 mar 2024, 10:45
Zajmuję się: FA, ŚR, osłonowy

Napisano: 01 lip 2025, 11:19

hej hej wracam z tym tematem. Wypłaciłam czerwiec. Wczoraj wpłynęło pismo komornika z nowym wyrokiem że dziecko nr 1 alimenty 700 nr alimenty 700 i dziecko nr 3 (pełnoletnie)- 0,00 zł
komornik napisał "alimenty w tej wysokośĆ przysądzono od 11 czerwca 2025 r. I co teraz NP??
Sylwia_ref
Stażysta

Napisano: 01 lip 2025, 15:37

nie bardzo rozumiem tę sytuację.
Ty wypłaciłaś FA na dziecko bez wyroku zasądzającego alimenty?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 02 lip 2025, 7:20

Art. 11. [Ustalenie prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego]

Przy ustalaniu prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego i ich wysokości:
1) w razie ustalenia łącznej kwoty alimentów dla kilku osób uprawnionych za kwotę alimentów przysługujących jednej osobie uważa się część łącznej kwoty proporcjonalną do liczby osób, dla których ustalono alimenty;
bialymis20
Stażysta
Od: 15 lis 2018, 14:42
Zajmuję się: fundusz alimentacyjny

Napisano: 07 lip 2025, 8:51

de Charette pisze:
01 lip 2025, 15:37
nie bardzo rozumiem tę sytuację.
Ty wypłaciłaś FA na dziecko bez wyroku zasądzającego alimenty?
Wypłata na podstawie zabezpieczenia o alimentach do czasu rozwodu w którym sąd zasądził 3x700 złotych. No i teraz pod koniec czerwca komornik przesyła nowy wyrok wskazując że alimenty w tej "nowej" wysokości przyznano od 11.06.2025 r. No i w tym nowym wyroku nie ma już jednego dziecka bo stało się pełnoletnie. Czerwiec wyplaciłam nie mając w ręku nowego, no i dlatego że 18 lat aliemntowany skończył 3.06.2025 (uczy się)
Sylwia_ref
Stażysta

Napisano: 08 lip 2025, 9:33

Sylwia_ref pisze:
18 cze 2025, 10:30
Płacimy fundusz na podstawie postanowienia o zabezpieczeniu przy okazji sprawy o rozwód. (postanowienie o zabepieczeniu na 3 dzieci na każde po 700 zł) Nastepnie odbywa się Rozprawa rozwodowa 3 czerwca tego też dnia najstarsze dziecko kończy 18 lat więc Sąd przyznaje alimenty tylko na dwoje niepełnoletnich dzieci. (Są to informacje telefoniczne od wnioskodawczyni) Mówi że nie otrzymała jeszcze wyroku rozwodowego więc szczegółów nie zna. Mam zagwozdkę co teraz? Czy płacić FAL za czerwiec w pełnej wysokości na wszystkie dzieci czy jak. Pełnoletnia musi sama wystąpić o alimenty na siebie? Zostały jej 2 lata nauki. Tylko nie wiem jak ugryźć wypłatę u nas. No w sumie za czerwiec płacę bo należy się za cały miesiąc tak? Z drugiej strony wyrok jakby wygasza to postanowienie

Nizej opisałam na czym stanęło. Nowy wyrok od 11.06
Sylwia_ref
Stażysta

Napisano: 08 lip 2025, 11:49

ART. 29 UST. 3. W przypadku gdy sąd zwolnił osobę z obowiązku alimentacyjnego, a osoba uprawniona w okresie, o którym mowa w ust. 2, pobierała świadczenia z funduszu alimentacyjnego za ten okres, jest obowiązana do ich zwrotu bez odsetek. Przepis art. 23 stosuje się odpowiednio.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 09 lip 2025, 10:10

de Charette pisze:
08 lip 2025, 11:49
ART. 29 UST. 3. W przypadku gdy sąd zwolnił osobę z obowiązku alimentacyjnego, a osoba uprawniona w okresie, o którym mowa w ust. 2, pobierała świadczenia z funduszu alimentacyjnego za ten okres, jest obowiązana do ich zwrotu bez odsetek. Przepis art. 23 stosuje się odpowiednio.
Tak wiem tez nad tym dumałam. Moja kierownik mówi o decyzji z korzyścią dla strony. Poza tym w takich przypadkach świadczenie jest niepodzielne a z uwagi na fakt iż jako osoba niepełnoletnia miała prawo do wypłaty za czerwiec przez 10 dni a od 11.06 już nie.
Sylwia_ref
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x