Ryczałty w spółdzielni - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 22 cze 2016, 13:16

Witam
Pytanie dotyczące spółdzielni mieszkaniowych na wsiach, gdzie nie ma elektrociepłowni: spółdzielnia sama siebie ogrzewa i sama grzeje sobie ciepła wodę.
Wtedy liczymy ryczałt na c.o., ciepłą wodę i gaz i nie mają znaczenia wydatki wymienione w rozpisce od zarządcy spółdzielni ???
Socjal 20

Napisano: 22 cze 2016, 13:28

Jak to nie. Oczywiście. Jeżeli spółdzielnia pobiera opłaty za co i cw. to naturalnie nie liczysz ryczałtu, tylko te kwoty.
Sabinka

Napisano: 22 cze 2016, 13:39

Na szkoleniu usłyszałam, że skoro spółdzielnie sama sobie robią energię cieplną i ciepła wodę, to czytamy art 6 pkt 7 : z niego wynika, że nikt im nie dostarcza energii (tak jak dostarcza się im energię elektryczną czy wodę). Oni sami sobie to robią i nie korzystają z "zewnętrznego źródła znajdującego się poza lokalem".
To dotyczy tylko dużych miast, gdzie energię cieplną spółdzielnia kupuje od miasta z elektrociepłowni.
Socjal 20

Napisano: 22 cze 2016, 13:46

Dla mnie to też był szok, bo wszystkie moje poprzedniczki liczyły wydatki z rozpiski od spółdzielni mieszkaniowej.
Niestety logiczne jest, że każdy może tworzyć to ciepło za inne pieniądze np: olejem zamiast drewnem i wtedy dostanie więcej, bo sobie bardziej luksusowo żyje. To nie jest ok. Jeśli kupuje od miasta, to nie ma nic do gadania: płaci cenę elektrociepłowni. A spółdzielnia ma wybór i nie możemy płacić z podatków za jej luksus.
Socjal 20

Napisano: 23 cze 2016, 7:41

czyżby prowadzącym był nasz ulubieniec Józef Bajor ?
Co to ludzie nie wymyślą oczywiście w takim przypadku jest CO i CW a więc ryczałtu NIE LICZYSZ
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2016, 7:48

Prowadzącym była Zofia Ochocka i wszystkie osoby szkolone na sali oprócz mnie ( 12 osób) tak właśnie robią od lat i dla nich to było oczywiste. Podzwoniłam sobie potem po wielu innych ośrodka i każdy (prócz jednego) to samo mi powiedział: ryczałty !
Socjal 20

Napisano: 23 cze 2016, 9:57

od zarania tak było że jeśli jest blok i przy nim kotłownia która ogrzewa wszystkie lokale a mieszkańcy płacą za to ciepło to traktujemy że lokal ma CO
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2016, 10:23

Rozumiem, że od zarania tak było, ale wartość takiego argumentu w dyskusji jest raczej zerowa ?
Jeśli kotłownia obok spółdzielni to " zewnętrzne źródło poza lokalem mieszkalnym", to czy moja znajoma, mająca piec na ekogroszek w budynku gospodarczym 20 m od domu, też ma zewnętrzne źródło c.o.?? Bo obok, a nie w domu ? Jej przykład, to dokładnie to samo co spółdzielnia: dogadała się z rodzicami mieszkającymi w tym samym domu i razem z nimi składa się na ten ekogroszek.
Proszę o inne opinie w tej sprawie - może ktoś w odwołaniu miał taki temat ?
Socjal 20

Napisano: 23 cze 2016, 10:34

zadam ci 2 pytania
1. co jest zaznaczone przez zarządcę w pkt 7 wniosku?
2. czy w opłatach figuruje pozycja CO ?

a to poza konkursem ..... po jaką cholerę jeździsz na takie głupawe szkolenia ? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2016, 21:10

A niby jak z zaproszenia wyczytać, że będzie głupawe :lol: :lol: :lol:

PS.
Przychylam się do poglądu, że jeśli spółdzielnia (czy ktokolwiek inny) nalicza opłaty za co., to te opłaty musimy zaliczyć i nie naliczać ryczałtu z tego tytułu. Mnie jest to oczywiste.
Czytam jeszcze raz przepisy i nie mogę pojąć jak w ogóle jest możliwe wymyślenie i lansowanie ryczałtów w omawianych przypadkach. :mrgreen:
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x