Służebność a powierzchnia.Blagam pomóżcie, to mój pierwszy d - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 22 cze 2016, 13:44

Witam! Mam wnioskodawczynię, która daruje synowi nieruchomość, a sama ma ustanowioną nieodpłatną dożywotnią służebność osobistą, która polega na prawie wyłącznego korzystaniu z jednego pokoju 15 m2 i współkorzystania z pomieszczeń wspólnych tj, kuchni, łazienki, spiżarki i przedpokoju. Łączna powierzchnia nieruchomości 52,90 m2. Wnioskodawczyni mieszka tam sama z konkubentem, a syn jest za granicą. W akcie jest napisane że opłaty tj. woda, śmieci ponosi darczyńca czyli ona i tak rzeczywiście jest. Jak obliczyć powierzchnię użytkową wnioskodawczyni, skoro syn tam nie mieszka. BŁAGAM!POMÓŻCIE!
NowaDDD

Napisano: 22 cze 2016, 13:59

na pewno liczysz całą powierzchnię bo syn nie mieszka i nie korzysta kuchni, łazienki, spiżarki i przedpokoju. może należało by przeprowadzić wywiad i ustalić czy korzysta tylko z jednego pokoju czy ze wszystkich i na pewno jakieś wyjaśnienie do tego bo jeżeli korzysta ze wszystkich pomieszczeń to jest problem przy pow. 52,90
zek1

Napisano: 23 cze 2016, 13:39

NowaDDD pisze:Witam! Mam wnioskodawczynię, która daruje synowi nieruchomość, a sama ma ustanowioną nieodpłatną dożywotnią służebność osobistą, która polega na prawie wyłącznego korzystaniu z jednego pokoju 15 m2 i współkorzystania z pomieszczeń wspólnych tj, kuchni, łazienki, spiżarki i przedpokoju. Łączna powierzchnia nieruchomości 52,90 m2. Wnioskodawczyni mieszka tam sama z konkubentem, a syn jest za granicą. W akcie jest napisane że opłaty tj. woda, śmieci ponosi darczyńca czyli ona i tak rzeczywiście jest. Jak obliczyć powierzchnię użytkową wnioskodawczyni, skoro syn tam nie mieszka. BŁAGAM!POMÓŻCIE!
ja bym wziela okreslony metraz zgodnie z aktem, czyli pow. 15m2 i polowe wspolnych pomieszczen. nie ma znaczenia, ze on tam nie mieszka, ma prawo z tego korzystac w kazdej chwili jakiej wroci. niezgodnie z aktem, by bylo wziecie do obliczen calej powierzchni kuchni, lazienki i przedpokoju.

mialam podobna sytuacje w postepowaniu spadkowym, kiedy syn mial 1/6 mieszkania, jego siostra 1/6 i reszte ojciec. syn na swoja 1/6 sie staral. mnie nie interesowalo, czy reszta mieszka i z jakiej czesci on korzysta. Zgodnie z postanowieniem sadu mial tylko 1/6 i wszystko bylo podzielone na 1/6.
sylajolka

Napisano: 23 cze 2016, 13:48

A jak to obliczałaś, dzieliłaś. czy do brze liczę?
52,90-15m2=37,90*0,5=18,95 m2
Razem: 18,95+15 m2= 33,95m2. Przyjmuję 33,95m2.
Nowa DDD

Napisano: 23 cze 2016, 15:20

sylajolka dobrze radzi ale ja bym proponował inne rozwiązanie
52,90-15m2= (37,90/3)* 2 =25,26 m2
15 + 25,26 = 40,26 m2
są tam aż 3 osoby syn wnioskodawca i konkubent
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 24 cze 2016, 19:52

Błądzicie wszyscy, a w każdej z wypowiedzi widzę błędy.
NowaDDD pisze:Jak obliczyć powierzchnię użytkową wnioskodawczyni, skoro syn tam nie mieszka.
Zgodnie z art. 5. ust.2. W tym celu należy najpierw ustalić powierzchnię pomieszczeń wspólnych (tj, kuchni, łazienki, spiżarki i przedpokoju) oraz „liczbę osób zajmujących cały lokal”, a potem rozliczyć zgodnie z przepisem (a nie tak jak podpowiadają niektórzy).
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x