sąd okręgowy POMOCY - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 26 sty 2017, 15:36

eMGie >>> Ok już wcześniej znalazłam, ale dziękuję Ci.
Wy wypłacacie nawet po informacji z sądu, iż nie jest organem egzekucyjnym i nie wie czy egzekucja jest bezskuteczna?

Nie ma organu egzekucyjnego, wypłacamy kasę wierzycielce, nie możemy podjąć żadnych działań wobec dłużnika, nie wiemy czy dłużnik nie przekazuje alimentów dla wierzycielki (wierzycielka nie musi o tym informować wg Sądu Okręgowego).
azx

Napisano: 26 sty 2017, 16:14

dodatkowo bierzemy oświadczenie od strony pod odpowiedzialnością że w roku poprzedzającym nie pobrała żadnych alimentów od dłużnika + stan zadłużenia.
Są takie które dostają od czasu do czasu od dłużnika, i zależności kiedy to wyjdzie to robimy NPŚ do wysokości świadczeń lub oddają całą kwotę na poczet zadłużenia "w imieniu dłużnika".
Oczywiście sąd pisze w swoich pismach że nie są organem egzekucyjnym i to sie zgadza , oni tylko pośredniczą w przesyłaniu wniosków. I uwierz mi w tych przypadkach gdzie dłużnik się odnajdzie (zwłaszcza Anglia, Niemcy, Irlandia, Norwegia) wzrasta nam skuteczność, ponieważ albo wierzycielki nam zgłaszają że otrzymały alimenty albo sami dłużnicy dzwonią gdzie mają wpłacać. Dzisiaj miałem przed oczami takie pismo z sadu angielskiego (przetłumaczone)które przedstawiła wierzycielka gdzie sąd zobowiązał dłużnika do wpłat a ją do poinformowania w przypadku otrzymania bądź nieotrzymania
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2017, 8:26

eMGie pisze:dodatkowo bierzemy oświadczenie od strony pod odpowiedzialnością że w roku poprzedzającym nie pobrała żadnych alimentów od dłużnika + stan zadłużenia.
Są takie które dostają od czasu do czasu od dłużnika, i zależności kiedy to wyjdzie to robimy NPŚ do wysokości świadczeń lub oddają całą kwotę na poczet zadłużenia "w imieniu dłużnika".
Oczywiście sąd pisze w swoich pismach że nie są organem egzekucyjnym i to sie zgadza , oni tylko pośredniczą w przesyłaniu wniosków. I uwierz mi w tych przypadkach gdzie dłużnik się odnajdzie (zwłaszcza Anglia, Niemcy, Irlandia, Norwegia) wzrasta nam skuteczność, ponieważ albo wierzycielki nam zgłaszają że otrzymały alimenty albo sami dłużnicy dzwonią gdzie mają wpłacać. Dzisiaj miałem przed oczami takie pismo z sadu angielskiego (przetłumaczone)które przedstawiła wierzycielka gdzie sąd zobowiązał dłużnika do wpłat a ją do poinformowania w przypadku otrzymania bądź nieotrzymania
.

Co wg. Ciebie oznacza "do wysokości świadczeń"?
Z czystej ciekawosci pytam, bo NP zawsze mam wątliwości czy dobrze robię.
Np.:
- kobieta ma zasadzone 500,00 zł
- dłużnik lub komornik przesłał jej niezgodnie z kolejnością np. 178,00 zł 10-12-2016 r.
- ile jest NP ???
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2017, 9:29

legalna 01 >>>> u nas NP są zawsze te, które wypłacimy z FA
azx

Napisano: 27 sty 2017, 9:45

azx pisze:legalna 01 >>>> u nas NP są zawsze te, które wypłacimy z FA
rozumiem, że mimo iż wierzycielka otrzymała 178 zł ma oddać 500 zł???
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2017, 10:01

legalna 01 pisze:
azx pisze:legalna 01 >>>> u nas NP są zawsze te, które wypłacimy z FA
rozumiem, że mimo iż wierzycielka otrzymała 178 zł ma oddać 500 zł???
Jak otrzymała 178 to oddaje 178, natomiast jak otrzymała 10 tys. to oddaje 500 zł czyli tyle ile wypłaciliśmy w danym miesiącu, natomiast tu bym się zastanowił czy kwota to nie pokryła więcej niż ma zaległości.
Bo jak inaczej interpretować zapis art. 2 pkt 7 lit. d- choć ministerstwo stoi na stanowisku że powinno się w takich przypadkach żądać zwrotu 10 tys. ponieważ jakby komornik to ściągnął to wpłynęła by ta kwota na konto OWW ( pewnie nie w całości )
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 16 lut 2017, 9:19

eMGie >>> masz może wzór uzasadnienia takiej decyzji? Będę Ci baaaardzo wdzięczna.

Jeszcze jedno pytanie : co z alimentami, które w okresie pobierania z FA otrzyma wierzycielka od dłużnika lub za pośrednictwem Sądu Okręgowego? gdzie powinna zwrócić?
azx

Napisano: 16 lut 2017, 9:27

eMGie >>> posiadasz moze namiar na chociaż jeden z tych artykułów, o których wcześniej była mowa?

Może ma ktoś wyroki sądów na ten temat?

Mam jeden: II SA/Rz 221/15 - Wyrok WSA w Rzeszowie
azx

Napisano: 16 lut 2017, 10:47

azx pisze:eMGie >>> masz może wzór uzasadnienia takiej decyzji? Będę Ci baaaardzo wdzięczna.

Jeszcze jedno pytanie : co z alimentami, które w okresie pobierania z FA otrzyma wierzycielka od dłużnika lub za pośrednictwem Sądu Okręgowego? gdzie powinna zwrócić?
sąd okręgowy nie jest organem egzekucyjnym, więc albo robisz NPŚ, albo zwraca "w imieniu dłużnika " na konto OWW
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 16 lut 2017, 10:49

azx pisze:eMGie >>> posiadasz moze namiar na chociaż jeden z tych artykułów, o których wcześniej była mowa?

Może ma ktoś wyroki sądów na ten temat?

Mam jeden: II SA/Rz 221/15 - Wyrok WSA w Rzeszowie
czy chodzi Ci o wyrok sądu zagranicznego który wierzycielka przyniosła?
niestety nikt nie skserował
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x