Do legalna:
U nas był ten sam problem tzn. czy jeżeli wierzycielka pobrała w danym miesiącu np. 2000,00 np. to zobowiązujemy do zwrotu tej ww. kwoty czy też zobowiązujemy do zwrotu kwoty z FA np. 500 zł.
Zakończyło się wszystko tak, że żądaliśmy zwrotu jednak kwoty otrzymanej od komornika czyli tych 2000,00 zł.
Mam INFORMACJĘ Z SĄDU O STANIE EGZEKUCJI o treści
"Sąd Okręgowy informuje,że sprawa z wniosku (...) o egzekucję świadczeń alimentacyjnych w trybie konwencji nowojorskiej od dłużnika (...) - pozostaje bez biegu, z uwagi na fakt, że nie ma żadnych wpływów do ściągnięcia przez komornika w Holandii należnych kwot alimentacyjnych.
Jednocześnie podaję, że zgodnie z oświadczeniem wnioskodawczyni dłużnik nie płaci należnych alimentów na rzecz uprawnionego, w tym również za rok 2016 oraz za okres ostatnich dwóch miesięcy bieżącego roku".
Nadmieniam, że kobietka pobiera fundusz na podstawie Informacji z sądu od wielu lat, martwi mnie teraz tylko ten zapis "pozostaje bez biegu...)
Mam INFORMACJĘ Z SĄDU O STANIE EGZEKUCJI o treści
"Sąd Okręgowy informuje,że sprawa z wniosku (...) o egzekucję świadczeń alimentacyjnych w trybie konwencji nowojorskiej od dłużnika (...) - pozostaje bez biegu, z uwagi na fakt, że nie wykazano żadnych wpływów do ściągnięcia przez komornika w Holandii należnych kwot alimentacyjnych.
Jednocześnie podaję, że zgodnie z oświadczeniem wnioskodawczyni dłużnik nie płaci należnych alimentów na rzecz uprawnionego, w tym również za rok 2016 oraz za okres ostatnich dwóch miesięcy bieżącego roku".
Nadmieniam, że kobietka pobiera fundusz na podstawie Informacji z sądu od wielu lat, martwi mnie teraz tylko ten zapis "pozostaje bez biegu...)
wcześniej w aktach jest pismo z sądu okręgowego (ja przejęłam fundusz po innym pracowniku), że z uwagi na fakt, że nie wykazano żadnych wpływów do ściągnięcia kwot alimentacyjnych, komornik holenderski zamknął postępowanie.
W kolejnym okresie świadczeniowym jest pismo, że sąd nie posiada informacji odnośnie toczącego się postępowania na terytorium Holandii po zamknięciu postępowania przez komornika z uwagi na fakt, że nie wykazano żadnych wpływów do ściągnięcia kwot alimentacyjnych.
CZY DOBRZE ROZUMUJĘ - KOMORNIK hOLENDRERSKI ZAMKNĄL POSTĘPOWANIE, ALE GENERALNIE ONO W HOLANDII SIĘ TOCZY.
cZY MOGĘ WYPŁACAĆ FUNDUSZ?