samochod - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 09 mar 2014, 16:25

Witam.

Otrzymalam w spadku stary samochod. Jestem os niepelnosprawna i auto jest juz zarejestrowane na mnie. Otrzymuje zasilek okresowy w wys 98 zl miesiecznke. Czy ops moze sprawdzic wwydziale komunikacji fakt posiadania samochodu?

Dziekuje
~daga

Napisano: 09 mar 2014, 16:36

Może.
Na wywiadzie pracownik wyceni to auto na oświadczeniu majątkowym (chyba że teraz inaczej się dokumentuje takie rzeczy).
W wielu przypadkach auto jest traktowane przez mops jako dobro luksusowe. Ludzie nieraz tracą zasiłki z tego powodu.
Jeśli masz możliwość to przerejestruj je na kogoś innego (krewnego). Wtedy będziesz czysta. Albo po prostu ukryj ten fakt przed pracownikiem ale licz sie wtedy z tym że kiedyś ktoś życzliwy uprzejmie na ciebie doniesie (że się wozisz furą i bierzesz zasiłki). Twój wybór.

Ja kiedyś musiałem odebrać świadczenie babce która miała auto o którym nie powiedziała a które mieć musiała po to by wozić swoje ciężko chore dziecko na rehabilitację:(
~Adam

Napisano: 09 mar 2014, 16:40

Wolalabym sie nie przyznac bo faktycznie ciezko choruje, co miesiac biore chemie, wszystko to mam udokumentowane. Ze ktos doniesie to sie nie boje, chodzi mi o to czy moga sprawdzic w wydziale komunikacji
~daga

Napisano: 09 mar 2014, 16:41

Ogólnie lepiej posiąść auto zanim się zacznie pobierać zasiłek z mops.
Jeżeli ktoś otrzymuje furę w trakcie pobierania zasiłków to często mops mu ten zasiłek odbiera. Auto wszak kosztuje - serwisy, przeglądy, ubezpieczenia, paliwo. Jeżeli stać się na auto to nie powinnaś pobierać zasiłków. Tak się wytłumaczy mops. Chodzi nie tyle o wartość samego auta ile koszty jego utrzymania.
~Adam

Napisano: 09 mar 2014, 16:45

Wielu ludzi sie nie przyznaje ale pamiętaj że oszustwo ma krótkie nogi. Przeważnie tacy ludzie wpadają przez złośliwych sąsiadów. Wtedy trzeba zwracać mopsowi całą kasę którą do tej pory otrzymałaś:(
Nie chcę cię namawiać do takich rzeczy. Ja bym ten wóz przerejestrował na kogoś innego komu możesz zaufać. Oficjalnie nie będzie wtedy twój;)
Mamy durne prawo jeżeli chodzi o samochody dla niepełnosprawnych, spadki i jednoczesne pobieranie zasiłków. Zmusza to ludzi do kombinowania.
~Adam

Napisano: 10 mar 2014, 9:39

Nie bój się, napisz że auto otrzymałas i jest ci niezbędne w procesie leczenia i rehabilitacji no i udokumentuj to i mogą ci skoczyć.
~Lolo

Napisano: 10 mar 2014, 9:50

tak mogą sprawdzić i sprawdzają a wydział komunikacji ma obowiązek udzielić OPS takiej informacji.
Lepiej zgłoś ten fakt pr. socjalnemu bo jak ukryjesz a dowiedzą się o tym to możesz stracić zasiłek i do zwrotu.
~pawel

Napisano: 18 kwie 2023, 12:26

~pawel pisze:tak mogą sprawdzić i sprawdzają a wydział komunikacji ma obowiązek udzielić OPS takiej informacji.
Lepiej zgłoś ten fakt pr. socjalnemu bo jak ukryjesz a dowiedzą się o tym to możesz stracić zasiłek i do zwrotu.
A gdzie w tym RODO? Teraz to raczej niemożliwe, bo jest RODO. I tak sobie nie może pracownik sprawdzić, musi być nakaz z sądu.
Asika
Praktykant
Od: 18 kwie 2023, 12:24
Zajmuję się: pracownik biurowy

Napisano: 18 kwie 2023, 12:34

Asika pisze:
18 kwie 2023, 12:26
~pawel pisze:tak mogą sprawdzić i sprawdzają a wydział komunikacji ma obowiązek udzielić OPS takiej informacji.
A gdzie w tym RODO? Teraz to raczej niemożliwe, bo jest RODO. I tak sobie nie może pracownik sprawdzić, musi być nakaz z sądu.
Rododendrony nam nie straszne. OPS wie wszystko ;)
Z poważaniem
thorgal70
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lis 2016, 13:39
Zajmuję się: Wszystkim i niczym

Napisano: 18 kwie 2023, 13:24

~Adam pisze:
09 mar 2014, 16:36
Może.
Na wywiadzie pracownik wyceni to auto na oświadczeniu majątkowym (chyba że teraz inaczej się dokumentuje takie rzeczy).
W wielu przypadkach auto jest traktowane przez mops jako dobro luksusowe. Ludzie nieraz tracą zasiłki z tego powodu.
Jeśli masz możliwość to przerejestruj je na kogoś innego (krewnego). Wtedy będziesz czysta. Albo po prostu ukryj ten fakt przed pracownikiem ale licz sie wtedy z tym że kiedyś ktoś życzliwy uprzejmie na ciebie doniesie (że się wozisz furą i bierzesz zasiłki). Twój wybór.

Ja kiedyś musiałem odebrać świadczenie babce która miała auto o którym nie powiedziała a które mieć musiała po to by wozić swoje ciężko chore dziecko na rehabilitację:(

Czytam i oczy przecieram ze zdumienia... Bez obrazy ale Panie gdzie Ty pracujesz? :shock: Wstrzymujecie świadczenia za nabycie auta niezbędnego do dojazdów na leczenie czy rehabilitacje? Ja rozumiem jak auto zakupione za ponad 10 tysięcy czy warte 50 ale auto do 5 tysięcy czy w darowiźnie przekazane na co jet dokumentacja? Trochę "człowieczeństwa" bo chyba nasza praca polega na wspieraniu podopiecznych i pomocy by się usamodzielnili... Chyba po to jest wywiad by opisać sytuację i ją uargumentować :roll: Doradzać komuś, że ma zatajać przed pracownikiem albo je przepisać na kogoś? no ja pier....
mikannn
Referent
Od: 17 mar 2017, 15:01
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x