Witam.
Otrzymalam w spadku stary samochod. Jestem os niepelnosprawna i auto jest juz zarejestrowane na mnie. Otrzymuje zasilek okresowy w wys 98 zl miesiecznke. Czy ops moze sprawdzic wwydziale komunikacji fakt posiadania samochodu?
Dziekuje
A gdzie w tym RODO? Teraz to raczej niemożliwe, bo jest RODO. I tak sobie nie może pracownik sprawdzić, musi być nakaz z sądu.~pawel pisze:tak mogą sprawdzić i sprawdzają a wydział komunikacji ma obowiązek udzielić OPS takiej informacji.
Lepiej zgłoś ten fakt pr. socjalnemu bo jak ukryjesz a dowiedzą się o tym to możesz stracić zasiłek i do zwrotu.
Rododendrony nam nie straszne. OPS wie wszystkoAsika pisze: ↑18 kwie 2023, 12:26A gdzie w tym RODO? Teraz to raczej niemożliwe, bo jest RODO. I tak sobie nie może pracownik sprawdzić, musi być nakaz z sądu.~pawel pisze:tak mogą sprawdzić i sprawdzają a wydział komunikacji ma obowiązek udzielić OPS takiej informacji.
Lepiej zgłoś ten fakt pr. socjalnemu bo jak ukryjesz a dowiedzą się o tym to możesz stracić zasiłek i do zwrotu.
~Adam pisze: ↑09 mar 2014, 16:36Może.
Na wywiadzie pracownik wyceni to auto na oświadczeniu majątkowym (chyba że teraz inaczej się dokumentuje takie rzeczy).
W wielu przypadkach auto jest traktowane przez mops jako dobro luksusowe. Ludzie nieraz tracą zasiłki z tego powodu.
Jeśli masz możliwość to przerejestruj je na kogoś innego (krewnego). Wtedy będziesz czysta. Albo po prostu ukryj ten fakt przed pracownikiem ale licz sie wtedy z tym że kiedyś ktoś życzliwy uprzejmie na ciebie doniesie (że się wozisz furą i bierzesz zasiłki). Twój wybór.
Ja kiedyś musiałem odebrać świadczenie babce która miała auto o którym nie powiedziała a które mieć musiała po to by wozić swoje ciężko chore dziecko na rehabilitację:(