samotna przy 500 plus - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 19 lut 2016, 20:01

rodzinie – oznacza to odpowiednio następujących
członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opie
kuna fak-
tycznego dziecka oraz zamieszkujące wspólnie z tymi
osobami, pozostające na ich utrzymaniu dzieci w wi
eku do
ukończenia 25. roku życia, a także dzieci, które uk
ończyły 25. rok życia, legitymujące się orzeczeniem
o znacznym
stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą n
iepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgna
cyjne lub
specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiek
una, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014
r.
o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz.
U. z 2016 r. poz. 162); do członków rodziny nie zal
icza się
dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego,
dziecka pozostającego w związku małżeńskim, a takż
e pełno-
letniego dziecka posiadającego własne dziecko; w pr
zypadku gdy dziecko, zgodnie z orzeczeniem sądu, je
st pod
opieką naprzemienną obojga rodziców rozwiedzionych
lub żyjących w separacji lub żyjących w rozłączeniu
, dziecko
zalicza się jednocześnie do członków rodzin obydwoj
ga rodziców
...

Napisano: 19 lut 2016, 20:18

ale mamy tez definicję osoby samotnie wychowującej dziecko, której definicja rodziny nie dotyczy
monia99

Napisano: 19 lut 2016, 20:30

Ponadto, o ile w ustawie o śr mamy zapis w jakich okolicznościach osobie samotnie wychowującej dziecko zasiłek rodzinny nie przysługuje, to w przypadku wychowawczego takiego zapisu brakuje. Przynajmniej ja się takiego nie dopatrzyłam.
monia99

Napisano: 19 lut 2016, 22:11

I mamy potwierdzenie tego.
Ważne: uwaga odmiennie niż w u. ś. r. (w przypadku zasiłku rodzinnego) osoba samotnie wychowująca
dziecko (patrz definicja art. 2 pkt 13 ustawy) nie musi mieć zasądzonych alimentów aby otrzymać świadczenie
wychowawcze. Osoba samotnie wychowująca dziecko ubiegająca się o świadczenie wychowawcze
na pierwsze dziecko nie musi zatem wykazywać drugiego rodzica w składzie rodziny (stąd zapisana w ustawie
definicja osoby samotnie wychowującej dziecko stanowiąca wyjątek od ogólnej definicji rodziny)
i w konsekwencji nie musi dołączać do wniosku informacji/oświadczeń o dochodach osiągniętych przez
drugiego rodzica dziecka.
monia99

Napisano: 19 lut 2016, 23:51

monia99 pisze:I mamy potwierdzenie tego.
Ważne: uwaga odmiennie niż w u. ś. r. (w przypadku zasiłku rodzinnego) osoba samotnie wychowująca
dziecko (patrz definicja art. 2 pkt 13 ustawy) nie musi mieć zasądzonych alimentów aby otrzymać świadczenie
wychowawcze. Osoba samotnie wychowująca dziecko ubiegająca się o świadczenie wychowawcze
na pierwsze dziecko nie musi zatem wykazywać drugiego rodzica w składzie rodziny (stąd zapisana w ustawie
definicja osoby samotnie wychowującej dziecko stanowiąca wyjątek od ogólnej definicji rodziny)
i w konsekwencji nie musi dołączać do wniosku informacji/oświadczeń o dochodach osiągniętych przez
Przez kilka lat nie pobierałam na córkę ZR bo nie mam zasadzonych alimentów. Czy jak zawrę ugodę z ojcem dziecka który płaci na dziecko dobrowolnie alimenty będę mogła otrzymać ZR i czy w załączniku nr 2 do 500+ mam wpisać kwotę dobrowolnych alimentów?
Czy ZR i dodatki liczy się do dochodu do 500+
Gość

Napisano: 20 lut 2016, 9:45

paragraf 2 pkt 4 rozporządzenia
...

Napisano: 20 lut 2016, 9:49

monia99 pisze:I mamy potwierdzenie tego.

a gdzie znajdę to wyjaśnienie???
asiek

Napisano: 20 lut 2016, 15:19

https://www.mpips.gov.pl/aktualnosci-ws ... zadow.html
kliknij na podręcznik instruktażowy

bo o tym właśnie mówię
i nie mylcie ustawy 500 plus z uśr
gasiak

Napisano: 20 lut 2016, 16:14

... pisze:paragraf 2 pkt 4 rozporządzenia
Dotyczy wdów i rozwiedzionych, zeby nie wyrabiały za panny.
Ustawa jednak uprzywilejowuje samotne panny i żyjące na tzw. kocią łapę.
Składam oświadczenie, ze nie zamieszkuję z ojcem swojego dziecka, nie otrzymuję od niego alimentów, gdyz nawet nie występowałam o nie. Na jakiej podstawie odmówisz mi wychowawczego, jesli ze swoimi zarobkami zmieszczę sie, w kryterium dochodowym?
monia99

Napisano: 20 lut 2016, 18:13

jedna wpisze ojca dziecka i nie dostanie ( dochód )
druga nie wpisze i jej dasz? a ojciec dziecka będzie z nią i bogaty i też dochód by przekroczył
...

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x