samotne a postanowienie o zabezpieczeniu

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
wiosna1

samotne a postanowienie o zabezpieczeniu

Post autor: wiosna1 »

mam pytanie czy na podstawie postanowienia o zabezpieczeniu alimentów można uchylić prawo do dodatku z tytułu samotnego wychowywania dziecka
Zaznaczam, ze ojciec płacił alimenty a teraz zaprzestał i matka wnioskuje o fa komornik przyjął postanowienie do egzekucji
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: samotne a postanowienie o zabezpieczeniu

Post autor: kronos79 »

zakładam, ze nadal nie jest ustalone ojcostwo, a postanowienie jest wydane na czas trwania procesu o ustalenie ojcostwa i alimenty.
Formalnie, do momentu ustalenia ojcostwa prawomocnym wyrokiem, bądź jego uznania samotne przysługuje, a kwoty płacone tytułem zabezpieczenia powództwa nie są alimentami.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kb »

wiosna1 pisze: Zaznaczam, ze ojciec płacił alimenty a teraz zaprzestał i matka wnioskuje o fa komornik przyjął postanowienie do egzekucji
- ojciec placil? to znaczy ,ze byl ojciec wiec skad bylo samotne?:D
wiosna1

alimenty płaci ojciec dziecka wskazany w postanowieniu o zabezpieczeniu
postanowienie ma klauzulę wykonalności
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

wiosna1 pisze:alimenty płaci ojciec dziecka wskazany w postanowieniu o zabezpieczeniu
postanowienie ma klauzulę wykonalności
Póki co to płaci pozwany, domniemany ojciec, ale nie ojciec, a kwoty które płaci stanowią zabezpieczenie powództwa a nie alimenty.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
wiosna1

Zadzwoniłam do sądu jest wyrok alimenty wstecz ojciec uznany babka mnie o wyroku nie poinformowała
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kb »

no to samotne nie przysluguje jej od dnia,w ktorym wyrok ustlajacy ojscostwo sie uprawomocnil
ira

Post autor: ira »

od daty uprawomocnienia się wyroku o ustaleniu ojcostwa dodatek z tytułu samotnego wychowywania nie przysługuje
ODPOWIEDZ