jestem pracownikiem niepełnosprawnym w st. umiarkowanym, korzystam co roku z dodatkowego urlopu w wymiarze 10 dni , czekam na sanatorium, zostałam skierowana przez lekarza rodzinnego, czy na 21 dniowy pobyt w sanatorium należy mi się dodatkowo 11 dni wolnego, pytam ponieważ słyszałam, ze te dodatkowe 11 dni należy się tylko na turnus rehabilitacyjny z PEFRON-u?
ZWOLNIENIE LEKARSKIE - pobyt w szpitalu uzdrowiskowym, turnus rehabilitacyjny w szpitalu uzdrowiskowym, wyjazd do sanatorium w ramach prewencji rentowej ZUS. URLOP WYPOCZYNKOWY - pobyt w sanatorium uzdrowiskowym, turnus rehabilitacyjny w sanatorium uzdrowiskowym, wyjazd do sanatorium jako opiekun dziecka
Podsumowując, można w skrócie temat ująć w ten sposób, że wyjazd do szpitala uzdrowiskowego (bezpłatny) odbywa się zawsze w ramach zwolnienia lekarskiego, natomiast na wyjazd do sanatorium uzdrowiskowego ze skierowaniem (częściowo odpłatny) należy wziąć urlop. Zwolnienie lekarskie otrzyma także osoba wyjeżdżająca na leczenie w ramach prewencji rentowej ZUS. W przypadku wyjazdu jako opiekun również należy zorganizować sobie urlop na czas pobytu w sanatorium.