Sankcje dla zarządcy - 500zł kara - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 23 sty 2024, 15:38

Witam czy ktoś już prowadził postępowanie w sprawie nałożenia kary dla zarządcy?
Mam taką sytuację:
- zarządca zawiadamia nas dziś 23 ,że ktoś powinien mieć wstrzymanie- mamy podejrzenie ,że zarządca spóźnił się z tą informacją ale dla jasności wystosowujemy pismo z zapytaniem kiedy minęły 2 miesiące rozliczeniowe- czekamy na odpowiedź
powiedzmy ,że w odpowiedzi będzie , że wnioskodawca powinien zapłacić do 30 grudnia. 14 stycznia br minął termin na powiadomienie nas
23 czyli dziś jest już po terminie...i co dalej? wydajecie decyzję ? jaką podstawę prawną stosujecie? jak prowadzicie całe postępowanie egzekucyjne?
Jedno to żądanie zwrotu wypłaconego mu dodatku mieszkaniowego a drugie to decyzja o karze pieniężnej. Czy ktoś może podzielić się wiedzą albo podpowiedziami z własnego doświadczenia?
jolasz
Stażysta
Od: 06 sty 2021, 13:05
Zajmuję się: DM

Napisano: 24 sty 2024, 11:14

pierwsze to: pismo do zarzadcy informujace, ze jesli w ciągu miesiaca (czyt. art. 8 ust. 4 udm) wnioskodawca nie ureguluje zaległości to konieczny będzie zwrot.
Jesli nie ureguluje, to pismo wzywajace zarządce do zwrotu dodatków za okres, w których były zaległosci.

Dodatkowo mozesz wydać decyzje o nałożeniu kary 500 zł. Jednak tutaj nalezy się przyłożyć, rozpatrzyć sprawę w myśl art. 189d pkt 6 oraz pkt 7, art. 189f kpa. Sprawdz, czy zarządcę stać na karę, bo SKO uchyli taką decyzję
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 24 sty 2024, 11:22

po pierwsze bardzo dziękuję,że napisałaś i podzieliłaś się swoją wiedzą ale jeśli chodzi o ten zwrot od zarządcy ..? to serio mam zbadać czy zarządcę stać na zapłacenie tego? w jaki sposób? myślę,że wolałabym ,żeby SKO mi uchyliło i napisało co mam zrobić, jak oni to widzą. Przynajmniej byłyby jakieś wytyczne. A że tak zapytam miałaś już taką sytuację? wydałaś decyzję i SKO uchyliło?czy masz wzór decyzji o karze dla zarządcy? a może ktoś ma i mógłby się podzielić. Jeśli nie na forum to może na maila jolasz3@interia.eu
Dla mnie byłaby to pierwsze taka decyzja bo do tej pory zarządcy mieścili się w czasie...
jeszcze raz dziękuję:)
jolasz
Stażysta

Napisano: 24 sty 2024, 12:58

jolasz pisze:
24 sty 2024, 11:22
po pierwsze bardzo dziękuję,że napisałaś i podzieliłaś się swoją wiedzą ale jeśli chodzi o ten zwrot od zarządcy ..? to serio mam zbadać czy zarządcę stać na zapłacenie tego? w jaki sposób? myślę,że wolałabym ,żeby SKO mi uchyliło i napisało co mam zrobić, jak oni to widzą. Przynajmniej byłyby jakieś wytyczne. A że tak zapytam miałaś już taką sytuację? wydałaś decyzję i SKO uchyliło?czy masz wzór decyzji o karze dla zarządcy? a może ktoś ma i mógłby się podzielić. Jeśli nie na forum to może na maila jolasz3@interia.eu
Dla mnie byłaby to pierwsze taka decyzja bo do tej pory zarządcy mieścili się w czasie...
jeszcze raz dziękuję:)
Za pierwszym razem decyzję miałam uchyloną przez SKO. Dla świętego spokoju wydałam drugą o odstąpieniu od nałożenia kary, bo zarządcą był starszy Pan na emeryturze. Należy więc zbadać, czy nie zachodzą przesłanki do odstąpienia. SKO nie napisze, co masz zrobić tylko zarzuci, ze nie zbadałaś sytuacji.
Maxima
VIP

Napisano: 24 sty 2024, 13:04

decyzja nakładająca karę:

... nakłada na Pana karę pieniężną w wysokości 500 zł (słownie: pięćset złotych) za niewykonanie obowiązku zawiadomienia organu przyznającego dodatek mieszkaniowy o wystąpieniu zaległości w opłatach za wynajmowany przez Pana ...... lokal mieszkalny, w terminie 14 dni od ich powstania.
Powyższą kwotę należy uiścić w terminie 14 dni od dnia, w którym decyzja nakładająca karę pieniężną stała się ostateczna, na rachunek bankowy .....

W uzasadnieniu zawierasz informacje o obowiązku, który zaniedbał.

decyzja odstepujaca od nałożenia kary:

.... odstępuje od nałożenia na Pana kary pieniężnej w wysokości 500,00 zł (słownie: pięćset złotych) za niewykonanie obowiązku zawiadomienia organu przyznającego dodatek mieszkaniowy o wystąpieniu zaległości w opłatach za wynajmowany przez Pana ..... lokal mieszkalny, w terminie 14 dni od ich powstania i poprzestaje na pouczeniu

w uzasadnieniu tłumaczysz jaki miał obowiązek i dlaczego ostepujesz od nałozenia kary
Maxima
VIP

Napisano: 24 sty 2024, 13:07

dziękuję z podpowiedzi...rozumiem, starszy Pan zarządca, to by mi nawet pasowało ok ale ja mam do czynienia z dużą spółdzielnią...:( ok ale i tak dużo pomogłaś,bardzo dziękuję:)
jolasz
Stażysta

Napisano: 24 sty 2024, 13:14

jolasz pisze:
24 sty 2024, 13:07
dziękuję z podpowiedzi...rozumiem, starszy Pan zarządca, to by mi nawet pasowało ok ale ja mam do czynienia z dużą spółdzielnią...:( ok ale i tak dużo pomogłaś,bardzo dziękuję:)
nie masz wyjscia, musisz karę nałozyc
Maxima
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem