Schizofrenia + alkohol + narkotyki

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
Xman
Starszy referent
Zajmuję się: pomoc społeczna
Kontakt:

Schizofrenia + alkohol + narkotyki

Post autor: Xman »

Mam klienta chorego na zchizofrenię, uzależnionego od narkotyków i alkoholu.
Co będzie bardziej odpowiednie w tej sytuacji?
Działać w kierunku ubezwłasnowolnienia, DPS bez zgody czy leczenia odwykowego?

Pozdrawiam.
Xman
Starszy referent
Kontakt:

Re: Schizofrenia + alkohol + narkotyki

Ponawiam prośbę, może ktoś się wypowie?
Hermanka
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: Hermanka »

Jest zobowiązany do współpracy ;) Na pewno gminna komisja alkoholowa- wniosek o podjęcie działań wobec klienta- niech się toczy, w takich sytuacjach powinno się zgłosić. Druga kwestia- leki i obecny stan chorobowy. W pewnych okolicznościach z ustawy o ochronie zdrowia psychicznego można bez zgody umieścić na 10 dni na oddziale psychiatrycznym /procedura typu droga przez mękę, ale znam takiego pracownika socjalnego, któremu się udało/. Ubezwłasnowolnienie? Nie wiem, za mało informacji o podstawach. DPS? Nie sądzę. Chyba, że są podstawy bo niesamodzielny.
Hermanka
Xman
Starszy referent
Kontakt:

Dziękuję za odp.
Klient co chwilę trafia do szpitala psychiatrycznego, najczęściej w wyniku interwencji Policji. Wychodzi i znów to samo.
Kwestia alkoholu - może leczenie byłoby dobrym pomysłem ale tu mamy alkohol + narkotyki, w dodatku schizofrenia, która raczej nie ustąpi po leczeniu...
Hermanka
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: Hermanka »

Do komisji i tak bym pisała, żeby zrobić swoje. Jak jest sprzężone uzaleznienie to jest prawo do pobytu długoterminowego w ośrodku leczenia uzaleznieniń na nfz (nawet rok)- ale to za zgodą, wolą osoby. Czy przyznanie opiekuna prawnego by coś dało, w czymś pomogło? Nie wiem, może wiarygodność podpisów by wzrosła ;) Z kim może Pani podzielić się odpowiedzialnością w takiej sytuacji? Kto powinien o niej wiedzieć? Może właśnie SR? Może tu nie ma gotowej procedury, co zrobić, w tedy wg mnie trzeba robić wszystko, co można, żeby nie być z tym samemu.
Hermanka
Xman
Starszy referent
Kontakt:

Dziękuję za odpowiedzi.
Marycha
Praktykant
Kontakt:

Post autor: Marycha »

Jest zobowiązany do współpracy ;) Na pewno gminna komisja alkoholowa- wniosek o podjęcie działań wobec klienta- niech się toczy, w takich sytuacjach powinno się zgłosić. Druga kwestia- leki i obecny stan chorobowy. W pewnych okolicznościach z ustawy o ochronie zdrowia psychicznego można bez zgody umieścić na 10 dni na oddziale psychiatrycznym /procedura typu droga przez mękę, ale znam takiego pracownika socjalnego, któremu się udało/. Ubezwłasnowolnienie? Nie wiem, za mało informacji o podstawach. DPS? Nie sądzę. Chyba, że są podstawy bo niesamodzielny.[/quote]

Powiedz jaki to artykuł z ustawy, bo masz rację trzeba próbować choć będzie trudno.
ODPOWIEDZ