Art. 97 ust. 1a ustawy o pomocy społecznej - wchodzi w życie jutro
Ale po co uchwała jak ustawa jest nadrzędna i tam zawarta jest kwestia odpłatności?asia89 pisze: ↑03 paź 2019, 7:39Na szkoleniu dowiedziałam się, że zanim zobowiąże się klienta do odpłatności potrzebna jest uchwała, umieszczona w Dzienniku Urzędowym i dopiero po 14 dniach można cokolwiek działać. W schronisku do max 30% a w schronisku z usługami opiekuńczymi do max 50 % można.Zmiana w ustawie obowiązuje od 4.10
No tak ale rada ustala to co nie uregulowane ustawą a tu ustawa mówi jasno więc po co coś pisac po raz drugi w akcie niższego rzęduTen z Łopieki pisze: ↑03 paź 2019, 13:37Chodzi pewnie ogólnie o tę uchwałę, o której mowa w art. 97 ust. 5 ustawy o pomocy społecznej: "Rada powiatu lub rada gminy w drodze uchwały ustala, w zakresie zadań własnych, szczegółowe zasady ponoszenia odpłatności za pobyt w ośrodkach wsparcia i mieszkaniach chronionych."
Zgadza się, to jest oczywiste, że uregulowania ustawowe nie mogą być powielane w aktach prawa miejscowego. Uchwała, o której mowa w art. 97 ust. 5 ma dotyczyć szczegółowych zasad ponoszenia odpłatności dla osób przekraczających kryterium, a tego nie ma w ustawie. Dlatego napisałem, że pewnie ogólnie o tę uchwałę chodziło powyżej.athena83 pisze: ↑03 paź 2019, 14:34No tak ale rada ustala to co nie uregulowane ustawą a tu ustawa mówi jasno więc po co coś pisac po raz drugi w akcie niższego rzęduTen z Łopieki pisze: ↑03 paź 2019, 13:37Chodzi pewnie ogólnie o tę uchwałę, o której mowa w art. 97 ust. 5 ustawy o pomocy społecznej: "Rada powiatu lub rada gminy w drodze uchwały ustala, w zakresie zadań własnych, szczegółowe zasady ponoszenia odpłatności za pobyt w ośrodkach wsparcia i mieszkaniach chronionych."
tak... reguluje ustawa ale w wielu uchwałach dotychczasowych widnieje zapis, że do 100% nieodpłatnie i trzeba zapis ten wyeliminowaćathena83 pisze: ↑03 paź 2019, 13:32Ale po co uchwała jak ustawa jest nadrzędna i tam zawarta jest kwestia odpłatności?asia89 pisze: ↑03 paź 2019, 7:39Na szkoleniu dowiedziałam się, że zanim zobowiąże się klienta do odpłatności potrzebna jest uchwała, umieszczona w Dzienniku Urzędowym i dopiero po 14 dniach można cokolwiek działać. W schronisku do max 30% a w schronisku z usługami opiekuńczymi do max 50 % można.Zmiana w ustawie obowiązuje od 4.10