schronisko dla osoby z meldunkiem? - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 05 paź 2015, 8:17

kobieta mieszka z dzieckiem w mieszkaniu siostry, która dostała nakaz eksmisji. ma meldunek stały w innym mieście, ale bez możliwości zamieszkania pod tamtym adresem. czy po realizacji eksmisji przysługuje jej zamieszkanie w schronisku ? czy w tej sytuacji lepszą opcją będzie wymeldowanie się skoro i tak nie może zamieszkać w tamtym mieszkaniu. od wielu lat mieszka w innym mieście, ma tu pracę, dziecko chodzi do szkoły. nie stac ją na wynajęcie czegokolwiek. co o tym myślicie.
al.a

Napisano: 03 lis 2015, 9:37

Zgodnie z definicją z ustawy o pomocy społecznej "osoba bezdomna – osobę niezamieszkującą w lokalu mieszkalnym w rozumieniu przepisów o ochronie praw lokatorów i mieszkaniowym zasobie gminy i niezameldowaną na pobyt stały, w rozumieniu przepisów o ewidencji ludności, a także osobę niezamieszkującą w lokalu mieszkalnym i zameldowaną na pobyt stały w lokalu, w którym nie ma możliwości zamieszkania".
Więc jeżeli nie ma możliwości zamieszkania pod adresem meldunku stałego jest osobą bezdomną. Warto jednak mieć jakieś potwierdzenie tego faktu oprócz oświadczenia strony (np. napisać do tamtejszego OPS pisemko z prośba o rozeznanie sytuacji).
Zwróć jednak uwagę na to, kto po ewentualnej eksmisji będzie gmina właściwą do ponoszenia kosztów za pobyt w placówce zgodnie z art. 101 ustawy o pomocy społecznej.
grand

Napisano: 09 lis 2015, 18:51

Do Granda - widzę, że odpowiedz mi na pytanie, bo moje koleżanki z pokoju nie znały odpowiedzi. Osoba nie ma nigdzie zameldowania, mieszka raz na stancji, raz u kolegów, raz u rodziny. Czy w świetle przepisów posiada status osoby bezdomnej?
Krysieńka

Napisano: 04 gru 2015, 11:17

Krysieńka pisze:Do Granda - widzę, że odpowiedz mi na pytanie, bo moje koleżanki z pokoju nie znały odpowiedzi. Osoba nie ma nigdzie zameldowania, mieszka raz na stancji, raz u kolegów, raz u rodziny. Czy w świetle przepisów posiada status osoby bezdomnej?
Sprawa dość skomplikowana. Wydaje mi się jednak, że w momencie zamieszkiwania na stancji (którą np. opłaca) nie można jej uznać za osobę bezdomną - zamieszkuje lokal mieszkalny.
W pozostałych przypadkach odpowiedź nie będzie tak jednoznaczna i musisz podać więcej szczegółów. Możesz zwrócić uwagę na: jak długo tam przebywa (czy to tyko np. jedną/kilka nocy czy na dłużej), gdzie ma swoje rzeczy osobiste (czy ma np. swoją szafkę, przybory toaletowe), czy partycypuje w opłatach, czy dokłada się do żywności, etc.
grand

Napisano: 04 gru 2015, 11:21

Przypomina mi się też, że można przytoczyć opis co to jest miejsce zamieszkania:
„miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu. Na prawną konstrukcję miejsca zamieszkania składają się dwa elementy: przebywanie w sensie fizycznym w określonej miejscowości oraz wola, zamiar stałego pobytu, przy czym oba te elementy muszą występować łącznie. Zatem sam zamiar stałego pobytu w danej miejscowości nie stanowi o zamieszkaniu, lecz musi być połączony z przebywaniem w danej miejscowości i to z takim przebywaniem, które ma cechy założenia tam ośrodka swoich osobistych i majątkowych interesów” (I OSK 1659/09 – Wyrok NSA z 2010-03-26).
Podobne stanowisko znaleźć możemy w innym orzeczeniu, które mówi, że „(...)w świetle art. 25 k.c. dla ustalenia miejsca zamieszkania, nie jest konieczne badanie zameldowania lecz zamiar stałego pobytu” (I OW 140/07 – Postanowienie NSA z 2008-03-04).
Może to komuś pomoże :P
grand

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x