schronisko-kontrakt socjalny jak robić - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 30 lip 2018, 11:08

Mam podopiecznego w schronisku w jakiejś miejscowości. Pracownicy socjalni nie chcą sporządzić z nim kontraktu socjalnego bo wg wytycznych ministra kontrakt socjalny powinien zrobić pracownik socjalny z gminy ostatniego meldunku. Pytanie jak to ma wyglądać bo kontaktu osobistego z tą osobą nie mam. Mam do niego jechać czy jak?
GOPS-ik1
Referent
Od: 13 mar 2017, 11:12
Zajmuję się: ŚW SR

Napisano: 30 lip 2018, 12:38

Nam kontrol marcowa zarzuciła brak kontraktu.
Na moje pytanie jak w takim razie rozwiązać ten problem na teraz nie potrafiły Panie odpowiedzieć ;) Zasugerowały wycieczkę do tego schroniska. No ok, niby blisko, ale bez przesady. A co jakby klient przebywał na drugim końcu Polski? :D
Socjalna baba
Praktykant
Od: 13 lut 2018, 20:16
Zajmuję się: PS

Napisano: 30 lip 2018, 12:42

Witam
Jeśli klient jest bardzo blisko można ewentualność wizyty osobistej rozważyć ;-)
A poważnie napisz do ośrodka pismo z prośbą o wywiad (jeśli go nie posiadasz) dotyczący sytuacji klienta, na tej podstawie sporządź kontrakt. W kontrakcie podstawowe rzeczy adekwatne do sytuacji: dotyczące aktywizacji zawodowej, poprawy stanu zdrowia, orzeczenia stopnia niep. zachowania abstynencji, przestrzegania regulaminu placówki itp. Rozważ rozmowę telefoniczną z klientem. Wyślij dwa egzemplarze do właściwego ośrodka, jeden podpisany niech odeślą.
joemonster
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 30 lip 2018, 12:25
Zajmuję się: pracownik soc.

Napisano: 30 lip 2018, 13:15

joemonster pisze:Witam
Jeśli klient jest bardzo blisko można ewentualność wizyty osobistej rozważyć ;-)
A poważnie napisz do ośrodka pismo z prośbą o wywiad (jeśli go nie posiadasz) dotyczący sytuacji klienta, na tej podstawie sporządź kontrakt. W kontrakcie podstawowe rzeczy adekwatne do sytuacji: dotyczące aktywizacji zawodowej, poprawy stanu zdrowia, orzeczenia stopnia niep. zachowania abstynencji, przestrzegania regulaminu placówki itp. Rozważ rozmowę telefoniczną z klientem. Wyślij dwa egzemplarze do właściwego ośrodka, jeden podpisany niech odeślą.

Ja zrobiłam dokładnie tak jak napisał joemonster. Wywiad przeprowadził pracownik z tamtejszego Ośrodka. Zrobiłam kontrakt i wysłałam do Schroniska oczywiście byłam w kontakcie z pracownikami zarówno Schroniska jak i tamtego OPS. Po podpisaniu odesłali mi jeden egzemplarz kontraktu. Po jakimś czasie napisałam pismo do OPS o udostępnienie informacji czy bezdomny wywiązuje się z założeń kontraktu.
Monia24
Praktykant
Od: 15 mar 2016, 12:18
Zajmuję się:

Napisano: 30 lip 2018, 13:42

Dzięki bardzo za podpowiedzi
GOPS-ik1
Referent
Od: 13 mar 2017, 11:12
Zajmuję się: ŚW SR

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU