ŚDS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 19 cze 2024, 11:27

Hejka, mam pytanko, mam Pana, którego chcielibyśmy skierować do Środowiskowego Domou Samopomocy. Był w ostatnim czasie w szpitalu psychiatrycznym, w którym w zaleceniach ma "terapie zajęciową". Czy możemy to podpiąć jako zaświadczenia od lekarza psychiatry? Czy jednak musi to być takie typowe "Zaświadczenie". Pan sam zbytnio raczej nie pójdzie do lekarza... :cry:
MonkaBiedronka
Stażysta
Od: 02 mar 2023, 9:36
Zajmuję się: dobre pytanie

Napisano: 19 cze 2024, 11:35

Rozporządzenie w sprawie ŚDS ściśle określa jakie dokumenty są potrzebne.
....zaświadczenie lekarskie, wydane przez lekarza psychiatrę lub lekarza neurologa, o występujących zaburzeniach psychicznych oraz zaświadczenie lekarza rodzinnego o stanie zdrowia i o braku przeciwwskazań do uczestnictwa w zajęciach domu wraz z informacją o sprawności w zakresie lokomocji osób niepełnosprawnych fizycznie, a także orzeczenie o niepełnosprawności lub orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, o ile osoba takie posiada.
hek
Starszy referent
Od: 13 maja 2019, 19:45
Zajmuję się: PS

Napisano: 19 cze 2024, 13:02

no wiem wiem, dobra, czyli jakoś musimy to ogarnąć z nim.

a jeszcze mam jedno pytanie, czy w decyzji ( w rozstrzygnięciu) mogę wpisać, że pomoc formie śds przyznaję od miesiąca lipca 24 do grudnia 24? czy muszę konkrety? Bo dużo osób przyjdzie do mnie z wnioskami o śds w ostatnie dni miesiąca, no i się nie wyrobię z decyzjami, a jak wydam decyzję w dniu 14 lipca to raczej nie za bardzo żebym nią przyznała śds od pierwszego :?
MonkaBiedronka
Stażysta

Napisano: 19 cze 2024, 13:11

Zgodnie z przepisami termin przyjęcia ustala kierownik w porozumieniu z przyszłym uczestnikiem/opiekunem oraz
W przypadku osób, które po raz pierwszy wystąpiły o skierowanie do domu, decyzję o skierowaniu do domu wydaje się na czas określony, nie dłuższy niż 3 miesiące, konieczny do dokonania przez zespół wspierająco-aktywizujący oceny możliwości zaproponowania osobie indywidualnego planu postępowania wspierająco-aktywizującego oraz okresu, jaki będzie niezbędny do jego realizacji.

Także, decyzję powinnaś wystawić po otrzymaniu pisemnego uzgodnienia między kierownikiem a osobą kierowaną i ując uzgodniony termin przez strony.

Oczywiście przestrzegać zasady, aby przyznanie świadczeń niepieniężnych z pomocy społecznej nie obejmowało okresu poprzedzającego dzień wydania decyzji administracyjnej, poza przypadkami określonymi w przepisach prawa.
hek
Starszy referent

Napisano: 19 cze 2024, 13:25

tak tak, ale mam na myśli teraz osoby, które bedą miały jakby kontynuacje, złożą mi wnioski w piatek 28 czerwca i w poniedziałek normalnie przyjdą do śds. ja się nie wyrobię, żeby opisać wywiady i już 1 lipca wydać od razu decyzje, a mam jeszcze usługi, schroniska i inne cuda do zrobienia, więc jeśli w takiej kontynuacji dalszej oni są to mogę w decyzjach wydanych trochę później wpisać, że np."przyznać wsparcie od lipca 2024 do grudnia"? czy musi być "od 1 lipca ....."???
MonkaBiedronka
Stażysta

Napisano: 19 cze 2024, 13:44

Musi być kontynuacja. Jak komuś się kończy pobyt 30 czerwca, to przedłuża się od 1 lipca.

Jesteśmy po wielu kontrolach.

U nas pracownicy śds uczulają uczestników, żeby składali wnioski z odpowiednim wyprzedzeniem bo pracownicy socjalni mają 14 dni zgodnie z rozporządzeniem na wywiad. ;)
hek
Starszy referent

Napisano: 19 cze 2024, 13:46

hek pisze:
19 cze 2024, 13:44
Musi być kontynuacja. Jak komuś się kończy pobyt 30 czerwca, to przedłuża się od 1 lipca.

Jesteśmy po wielu kontrolach.

U nas pracownicy śds uczulają uczestników, żeby składali wnioski z odpowiednim wyprzedzeniem bo pracownicy socjalni mają 14 dni zgodnie z rozporządzeniem na wywiad. ;)
no własnie wiem, wiele osób ma opiekunów prawnych, więc mimo "wjazdu" na śds i tak nici.... plus brak wnioskow i wywiadów z innych gmin.... :/ no jestem załamanaa ehhh
MonkaBiedronka
Stażysta

Napisano: 19 cze 2024, 13:53

Świadczenia przyznawane są na wniosek strony. Nie przedłużaj jak nie otrzymasz wniosków. Niech potem od nowa zbierają całą dokumentacją to może nauczą się. A ŚDS straci na dotacji to sam też będzie bardziej motywował.
hek
Starszy referent

Napisano: 19 cze 2024, 16:47

hek pisze:
19 cze 2024, 13:53
Świadczenia przyznawane są na wniosek strony. Nie przedłużaj jak nie otrzymasz wniosków. Niech potem od nowa zbierają całą dokumentacją to może nauczą się. A ŚDS straci na dotacji to sam też będzie bardziej motywował.
No niby tak, ale potem się użerać i ponownie od nich wyciągać zaświadczenia to ughhh, większa robota tylko :(
MonkaBiedronka
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x