Bon Energetyczny - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 18 cze 2024, 15:29

Witam, pytanie do praktyków. Jestem pracownikiem socjalnym, zajmującym się tylko i wyłącznie pomocą społeczną. Dział świadczeń rodzinnych to u nas zupełnie odrębny twór, jednak to nam burmistrz nakazał realizacje bonu energetycznego. Nie mam pojęcia o ustawie o świadczeniach rodzinnych. Zakres obowiązków mam pod ustawę o pomocy społecznej i na niej pracuje. Nie mają zamiaru przeszkolić nas z tego przepisu, szczególnie wyliczaniu dochodów. Czy jest to zgodne z prawem. Na razie zakresu obowiązków zmienionego nie mam, zastanawiam się czy podpisać. Oczywiście wiem z czym wiąże się odmowa.
Tereska888
Praktykant
Od: 18 cze 2024, 15:23
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 19 cze 2024, 8:23

Kierownik dostaje zadanie a pracownicy realizują. Nas tak załatwiono z refundacją podatku VAT przy gazowym.Nikt nas nie szkolił z ustawy o rodzinnych.
Załatwili nas też z dodatkiem węglowym. To był kosmos około 2,5 tys.wniosków i różne postępowania w tym wywiady u kombinatorów. Zadania z pomocy społecznej zostały na boku. Tak było ze trzy miesiące. Przychodziliśmy do pracy nawet w soboty. Oprócz tego klepanie tego wszystkiego w komputer.
Na razie u nas cicho z bonem, ale też to mogą pchnąć do nas.
ttt
Podinspektor
Od: 10 paź 2017, 10:58
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 19 cze 2024, 9:07

ttt pisze:
19 cze 2024, 8:23
(...) To był kosmos około 2,5 tys.wniosków i różne postępowania w tym wywiady u kombinatorów. Zadania z pomocy społecznej zostały na boku. Tak było ze trzy miesiące. Przychodziliśmy do pracy nawet w soboty. (...).
Ale jakieś "pijondze" z tego mieliście? :shock: U nas wszystkie takie dodatki lądują w ŚR, my - jako socjalni - bronimy się póki co skutecznie przed dodatkową robotą. Raz tylko zapytano nas, czy chcemy pomóc z węglówkami (wywiady z kombinatorami) - to się zgodziliśmy za dodatkową kasę. Oczywiście przeszkolono nas.
Tereska888 pisze:(...) Czy jest to zgodne z prawem.
Zapewne w umowie o pracę masz taki punkt - zapis mniej więcej w stylu: "...realizacja innych poleceń kierownika". Poza tym - dodatkowe zadania są dozwolone, jeżeli nie kolidują z Twoimi podstawowymi obowiązkami. A kto stwierdza, czy nie kolidują? No kierownik oczywiście :lol: Tak że tego... :roll:
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Napisano: 19 cze 2024, 9:50

Tak. Kasa z tego była ale jakim kosztem. Nerwy, stres,decyzje odmowne, kolegia, 30 stopni w pomieszczeniach, zawalone różne sprawy z łopieki itp.
ttt
Podinspektor

Napisano: 19 cze 2024, 9:58

Tak było przy węglowym a przy VAT - gazowy to jakiś grosze.
ttt
Podinspektor

Napisano: 19 cze 2024, 11:58

Kasy to ja nawet nie chce. Jasno wyraziłam swoje zdanie. Znam zapis i inne zlecone przez kierownika. Na pewno nie będę zostawać po godzinach i dla mnie nadal najważniejsza jest pomoc społeczna i mój zakres obowiązków, bo taki podpisywałam. Niestety z pracą w ops na pewno to będzie kolidować, pomijając brak wiedzy z ustawy o świadczeniach.
Tereska888
Praktykant
Od: 18 cze 2024, 15:23
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 19 cze 2024, 12:30

Poczekaj jak kierownik podsunie Wam dodatkowy zakres obowiązków skoro dostał to zadanie. A ustawę każe Wam poczytać. Mało to ustaw trzeba było samemu wałkować.
ttt
Podinspektor

Napisano: 19 cze 2024, 14:47

pracowników sśrifa nie było nigdy szkoda ładowali i trzeba było robic nie było wiadomo za ile itp. czesto przepisy samemu analizowali musieli sami przegryzac przepisy itp. a socjalni wciaz maja podwyzki i wciaz mało bo raz maja miec jeden dodatek wiecej
Marta11
Stażysta
Od: 28 mar 2022, 10:13
Zajmuję się: SŚRiFA/ŚW/

Napisano: 19 cze 2024, 14:49

Kokosów finansowych to my nie mamy.
ttt
Podinspektor

Napisano: 19 cze 2024, 15:22

Marta11 pisze:
19 cze 2024, 14:47
pracowników sśrifa nie było nigdy szkoda ładowali i trzeba było robic nie było wiadomo za ile itp.
Weź mi to kredkami rozrysuj, bo rozumiem :?
Marta11 pisze:czesto przepisy samemu analizowali musieli sami przegryzac przepisy itp.
My ciągle ogarniamy jakieś nowe, durne przepisy, programy, projekty, inicjatywy - to nasza codzienność ;)
Marta11 pisze:a socjalni wciaz maja podwyzki i wciaz mało bo raz maja miec jeden dodatek wiecej
Nie przypominam sobie ciągłych podwyżek - chyba, że chodzi Ci o ceny w sklepie ;) Tak Was bolą te dodatki... Zapraszam w teren - całkiem inaczej wygląda praca, warunki, a nawet zwykła rozmowa w domu u naszych milusińskich, niż w urzędzie zza biurka :evil:
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x