SEPI - komunikacja dwukierunkowa OPS-PUP - pytania

Wybrane tematy:
Potrzebna pomoc PCBiznes Prestiż w module Kadry i Płace. Jak cofnąć kontynuacje harmonogramu postanowienie sądu na umieszczenie w dps wyszukanie odwołań od decyzji
ODPOWIEDZ
~antek

SEPI - komunikacja dwukierunkowa OPS-PUP - pytania

Post autor: ~antek »

Hej.

Mam parę pytań związanych z SEPI i komunikacją dwukierunkową pomiędzy OPS a PUP. Wiem że w wielu OPSach już to śmiga.

Chciałem zapytać jak to wygląda technicznie od strony OPS. Czy jest jakiś serwer. Czy musi to być mocna maszyna.

W dokumentacji są parametry serwera komunikacyjnego o dosyć dużych parametrach. Ciałem zapytać jak to u Was działa w praktyce.

Pozdrawiam
Antek
~nowa

Re: SEPI - komunikacja dwukierunkowa OPS-PUP - pytania

Post autor: ~nowa »

Ja mam pytanie. Chodzi mi o Urząd Pracy który przysłał nam pismo, że będziemy musieli robić \"jakieś\" zasilenia SEPI danymi z naszego ośrodka. Mam oprogramowanie INFO-R, w najnowszej aktualizacji jest do tego funkcja, ale osoba która instalowała nam SEPI poinformowała, że inne systemy (w tym ponoć i mój) są niedostosowane do przesyłania danych do SEPI i teraz zgłupiałam, bo INFO-R pisze że ma plik zgodny z wymaganiami MPIPS a do SEPI nie można go wczytać. Help
~Ja

Post autor: ~Ja »

U nas w OPS mamy serwer który chodzi przez 24 h. Serwery od strony Twórców SEPI aktualizują się codziennie o godz 4 rano. Więc jak już przychodzimy do pracy to mamy wszystko zaktualizowane na bieżąco.
Awatar użytkownika
social worker
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: social worker »

Informacja dla jednostek realizujących pomoc społeczną i świadczenia rodzinne w zakresie wymiany informacji przy korzystaniu z systemu SEPI.

W związku z faktem, że od dnia 02.01.2014 r. do tut. Urzędu zgłaszają się osoby bezrobotne
po zaświadczenia celem uzyskania m.in. świadczeń z ops-ów, przypominam, że zgodnie
z podpisanymi w dniu 07.10.2013 r. umowami wymiana informacji w sprawie udostępniania danych winna odbywać się za pomocą systemu SEPI (Samorządowej Elektronicznej Platformy Informacyjnej).

Stąd osoby zgłaszające się do Urzędu od dnia 07.01.2014 r. będą odsyłane bez uzyskania wymaganych zaświadczeń.

Dyrektor
Powiatowego Urzędu Pracy w Lubartowie
Lucjan Zbigniew Tomasiak

----------------------

Panie dyrektorze. Proszę podać podstawę prawną na której, podstawie odmówi mi wydania zaświadczenia?
erykops

Post autor: erykops »

Witam
mam ważne pytanie czy pobieranie zaświadczeń mogą wykonywać osoby, które nei mają do tego uprawnień? bo to zlecił kierownik i wykonywane to zadanie jest przy Nim..
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: naitsyrk85 »

Co do 1 pytania SEPI moze działac w 3 opcjach opisze skrótowo
1- serwer komunikacyjny SEPI w każdej jednostce, jest zasilany danymi z waszych systemów dziedzinowych (baza u WAS)
2. serwer w PUP skrypty zasilajace zasilaja danymi ten serwer w PUP (bazy w PUP)
3 Saas (serwer w sygnity) skrypty wysyłają dane zasilające do sygnity

Przy wdrożeniu kwestia cenowa, no i podpisania odpowiednich umów różne + i - u mnie mieliśmy przez 4 lata wersje 1, obecnie od 1,5 roku mamy wersje 3

Co do niedostosowanego oprogramowania, to zarówno pomoc społeczna jak i SR mają nowo wytyczne homologacyjne dla oprogramowania, więc każdy dostawca będzie musiał dostosować również pod względem komunikacji z OPS-PUP
Antek

Post autor: Antek »

Hej,
udostępniacie dane w ramach umowy tylko Pomoc Społeczną oraz Świadczenia rodzinne, czy także Fundusz alimentacyjny oraz np. dodatki mieszkaniowe?.
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: naitsyrk85 »

U nas w umowie FA oraz DM nie udostępniamy ponieważ PUP nie potrzebuje takich danych
Antek

Post autor: Antek »

Dzięki serdecznie za odpowiedź.
ODPOWIEDZ