Też się ku temu skłaniam. Ale jednak a contrario z art.2 pkt. 6 należałoby uznać, że jest inaczej.Gość pisze:No własnie. Decyzją ustalimy prawo do świadczenia i strona z decyzją powędruje do Pup poinformować o powyższym.
generalnie sie z toba zgadzam tytanie:) swego czasu przyznawalm SP mimo zarejestrowania i informowalam PUP o przyznaniu i oni wyrejestrowywali te osobe z dniem przyznania SP...ale potem niektorym paniom z UW zaczal pzreszkadzac fakt zarejestrowania,wiec moj PUP jak ktos przyszedl do nich z informacja ode mnie z jakim dniem ma byc wyrejestrowany bo dostanie SP - wyrejestrowywall do tylu i spokojnie bez narazania sie moge przyznawac od momentu kiedy sa uprawnieni bez zarzutu,ze sa zarejestrowani...kronos79 pisze:Niby masz rację, ba mam nawet gdzieś stanowisko MPiPSu, że osoba nie może świadczyć gotowości do podjęcia pracy, by skutecznie ubiegac się o SP, a mimo to we wszystkich sprawach, w których usiłowałem przyznac od daty wyrejestrowania dostawałem laurkę od SKO, że posiadanie statusu osoby bezrobotnej nie stanowi przesłanki wykluczającej przyznanie SP i że to w ustawie o promocji zatrudnienia jest zapis, że bezrobotnym nie może być osoba uprawniona do SP.kb pisze: ustawodawca wskazal, ze fakt zarejestrowania w PUP DO DNIA ZLOZENIA wniosku o zdo nie ma wplywu na prawo,a skoro nie ma wplywu tylko do dnia zlozenia wniosku to juz od dnia zlozenia wniosku ma wplyw:D
Dokładając do tego fakt, że strony dowiedzą się o obowiązku wyrejestrowania np. 14 dni po dniu wejściu w życie ustawy dochodzi do paradoksalnej sytuacji, ze na starcie są pozbawione prawa do ZDO za połowę miesiąca.
Masz oczywiście rację, nie wiem czemu ubzdurało mi się, że zarejestrowanie nie ma wpływu w okresie do dnia wejścia w życie ustawy.kb pisze: generalnie sie z toba zgadzam tytanie:) swego czasu przyznawalm SP mimo zarejestrowania i informowalam PUP o przyznaniu i oni wyrejestrowywali te osobe z dniem przyznania SP...ale potem niektorym paniom z UW zaczal pzreszkadzac fakt zarejestrowania,wiec moj PUP jak ktos przyszedl do nich z informacja ode mnie z jakim dniem ma byc wyrejestrowany bo dostanie SP - wyrejestrowywall do tylu i spokojnie bez narazania sie moge przyznawac od momentu kiedy sa uprawnieni bez zarzutu,ze sa zarejestrowani...
nie zgadzam sie tylko z ostatnim twoim zdaniem - ze na starcie sa pozbawieni prawa do ZDO za polowe miesiaca:) to nie tak - jelsi zloza wniosek 10 wrzesnia to fakt zarejestrowania w PUP do 10 wrzesnia nie bedzie mial znaczenia, wiec nie wiem skad ci sie to pol miesiaca wzielo;-) gosc przychodzi zlozyc wniosek - informujesz go ze ma sie wyrejestrowac z PUP i tyle, jesli zrobi to tego samego dnia co zlozy wniosek to fakt zarejestrowania do dnia zlozenia wniosku nie ma wplywu na prawo a potem jest juz wyrejestrowany..ufff moze troche maslo maslane wyszlo ale mam nadziej,ze wiesz co chcialam powiedziec:D
Może i ma, ale jak dla mnie literalnie z ustawy + Uśr - żadenkb pisze:skoro nie ma wplywu tylko do dnia zlozenia wniosku to juz od dnia zlozenia wniosku ma wplyw:D
To faktycznie byłby problem gdyby nie było możliwości zrobienia korekty w ZUS.kb pisze:skladka zrowotna jest niepodzielna i choc w PUP bedzie ubezpieczona do 14.05 to PUP i tak musi ja odprowadzic w pelnej wysokosci
Ale paniom z kontroli? Ciężko mi naprawdę znaleźć podstawę do odmowy świadczenia osobie zarejestrowanej. Gotowość do podjęcia zatrudnienia jakby nie patrzeć i z jakiej definicji nie korzystać nie jest zatrudnieniem. Stąd w przypadku SP -> ZDO wpływu nie ma żadnego (bo niepodejmowanie/rezygnacja), a przy SZO wyrejestrowanie nie było wystarczającą przesłanką do przyznania świadczenia (bo tylko rezygnacja). Dla mnie spójne i logiczne, na dodatek podtrzymywane w orzecznictwie.kb pisze:potem niektorym paniom z UW zaczal pzreszkadzac fakt zarejestrowania
zgadzam sieNOWA777777 pisze:CO DO WYREJESTROWANIA Z PUP - W MOMENCIE SKAŁDANIA WNIOSKU MUSISZ BYĆ WYREJESTROWANY, GWARANCJI NIE ALE NIE MOZESZ UBIEGAC SIE JEDNOCZEŚNIE O ZASIŁEK DLA OPIEKUNA I BYC GOTOWYM DO PODJECIA PRACY - Z CZEGOŚ TRZEBA ZREZYGNOWAĆ)