Skąd ta rozbierzność - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 36 ]

Napisano: 15 maja 2014, 14:51

No własnie. Decyzją ustalimy prawo do świadczenia i strona z decyzją powędruje do Pup poinformować o powyższym.
Gość

Napisano: 15 maja 2014, 14:56

Gość pisze:No własnie. Decyzją ustalimy prawo do świadczenia i strona z decyzją powędruje do Pup poinformować o powyższym.
Też się ku temu skłaniam. Ale jednak a contrario z art.2 pkt. 6 należałoby uznać, że jest inaczej.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2014, 15:00

kronos79 pisze:
kb pisze: ustawodawca wskazal, ze fakt zarejestrowania w PUP DO DNIA ZLOZENIA wniosku o zdo nie ma wplywu na prawo,a skoro nie ma wplywu tylko do dnia zlozenia wniosku to juz od dnia zlozenia wniosku ma wplyw:D
Niby masz rację, ba mam nawet gdzieś stanowisko MPiPSu, że osoba nie może świadczyć gotowości do podjęcia pracy, by skutecznie ubiegac się o SP, a mimo to we wszystkich sprawach, w których usiłowałem przyznac od daty wyrejestrowania dostawałem laurkę od SKO, że posiadanie statusu osoby bezrobotnej nie stanowi przesłanki wykluczającej przyznanie SP i że to w ustawie o promocji zatrudnienia jest zapis, że bezrobotnym nie może być osoba uprawniona do SP.
Dokładając do tego fakt, że strony dowiedzą się o obowiązku wyrejestrowania np. 14 dni po dniu wejściu w życie ustawy dochodzi do paradoksalnej sytuacji, ze na starcie są pozbawione prawa do ZDO za połowę miesiąca.
generalnie sie z toba zgadzam tytanie:) swego czasu przyznawalm SP mimo zarejestrowania i informowalam PUP o przyznaniu i oni wyrejestrowywali te osobe z dniem przyznania SP...ale potem niektorym paniom z UW zaczal pzreszkadzac fakt zarejestrowania,wiec moj PUP jak ktos przyszedl do nich z informacja ode mnie z jakim dniem ma byc wyrejestrowany bo dostanie SP - wyrejestrowywall do tylu i spokojnie bez narazania sie moge przyznawac od momentu kiedy sa uprawnieni bez zarzutu,ze sa zarejestrowani...
nie zgadzam sie tylko z ostatnim twoim zdaniem - ze na starcie sa pozbawieni prawa do ZDO za polowe miesiaca:) to nie tak - jelsi zloza wniosek 10 wrzesnia to fakt zarejestrowania w PUP do 10 wrzesnia nie bedzie mial znaczenia, wiec nie wiem skad ci sie to pol miesiaca wzielo;-) gosc przychodzi zlozyc wniosek - informujesz go ze ma sie wyrejestrowac z PUP i tyle, jesli zrobi to tego samego dnia co zlozy wniosek to fakt zarejestrowania do dnia zlozenia wniosku nie ma wplywu na prawo a potem jest juz wyrejestrowany..ufff moze troche maslo maslane wyszlo ale mam nadziej,ze wiesz co chcialam powiedziec:D
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2014, 15:19

kb pisze: generalnie sie z toba zgadzam tytanie:) swego czasu przyznawalm SP mimo zarejestrowania i informowalam PUP o przyznaniu i oni wyrejestrowywali te osobe z dniem przyznania SP...ale potem niektorym paniom z UW zaczal pzreszkadzac fakt zarejestrowania,wiec moj PUP jak ktos przyszedl do nich z informacja ode mnie z jakim dniem ma byc wyrejestrowany bo dostanie SP - wyrejestrowywall do tylu i spokojnie bez narazania sie moge przyznawac od momentu kiedy sa uprawnieni bez zarzutu,ze sa zarejestrowani...
nie zgadzam sie tylko z ostatnim twoim zdaniem - ze na starcie sa pozbawieni prawa do ZDO za polowe miesiaca:) to nie tak - jelsi zloza wniosek 10 wrzesnia to fakt zarejestrowania w PUP do 10 wrzesnia nie bedzie mial znaczenia, wiec nie wiem skad ci sie to pol miesiaca wzielo;-) gosc przychodzi zlozyc wniosek - informujesz go ze ma sie wyrejestrowac z PUP i tyle, jesli zrobi to tego samego dnia co zlozy wniosek to fakt zarejestrowania do dnia zlozenia wniosku nie ma wplywu na prawo a potem jest juz wyrejestrowany..ufff moze troche maslo maslane wyszlo ale mam nadziej,ze wiesz co chcialam powiedziec:D
Masz oczywiście rację, nie wiem czemu ubzdurało mi się, że zarejestrowanie nie ma wpływu w okresie do dnia wejścia w życie ustawy. :)
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2014, 18:27

Poszłam więc dziś do OPS i powiedzieli mi że nie przyjmują wniosków bo jutro mają przesłać pisma do ludzi co utracili świadczenie pielęgnacyjne z mocy prawa. Ręce opadają po prostu i brak słów.
eliza48

Napisano: 15 maja 2014, 18:57

Nieźle ops-y ...chcecie wydawac decyzje pozytywną na zdo na okres od 2014-05-15?? do konca waznosci orzeczenia i potem kazac osobom sie wyrejestrowywać???? litości. osoba ktora jest zarejestrowana w PUP nie otrzyma ZDO od dnia 2014-05-15 tego swiadczenia.Nieźle jak na poczatek....
Karoosia

Napisano: 15 maja 2014, 20:17

kb pisze:skoro nie ma wplywu tylko do dnia zlozenia wniosku to juz od dnia zlozenia wniosku ma wplyw:D
Może i ma, ale jak dla mnie literalnie z ustawy + Uśr - żaden ;)
kb pisze:skladka zrowotna jest niepodzielna i choc w PUP bedzie ubezpieczona do 14.05 to PUP i tak musi ja odprowadzic w pelnej wysokosci
To faktycznie byłby problem gdyby nie było możliwości zrobienia korekty w ZUS. ;) U nas nie robią żadnego problemu z wyrejestrowaniem choćby i pół roku do tyłu.
kb pisze:potem niektorym paniom z UW zaczal pzreszkadzac fakt zarejestrowania
Ale paniom z kontroli? Ciężko mi naprawdę znaleźć podstawę do odmowy świadczenia osobie zarejestrowanej. Gotowość do podjęcia zatrudnienia jakby nie patrzeć i z jakiej definicji nie korzystać nie jest zatrudnieniem. Stąd w przypadku SP -> ZDO wpływu nie ma żadnego (bo niepodejmowanie/rezygnacja), a przy SZO wyrejestrowanie nie było wystarczającą przesłanką do przyznania świadczenia (bo tylko rezygnacja). Dla mnie spójne i logiczne, na dodatek podtrzymywane w orzecznictwie.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2014, 22:04

Iks, stoisz na takim samym stanowisku jak ja? Nie musi klient wyrejestrowywac sie w dniu skladania wniosku?
Gość

Napisano: 16 maja 2014, 7:25

NOWA777777 pisze:CO DO WYREJESTROWANIA Z PUP - W MOMENCIE SKAŁDANIA WNIOSKU MUSISZ BYĆ WYREJESTROWANY, GWARANCJI NIE ALE NIE MOZESZ UBIEGAC SIE JEDNOCZEŚNIE O ZASIŁEK DLA OPIEKUNA I BYC GOTOWYM DO PODJECIA PRACY - Z CZEGOŚ TRZEBA ZREZYGNOWAĆ ;))
zgadzam sie
aga2385
Stażysta
Od: 07 kwie 2014, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2014, 7:42

Ustawodawca w art. 2 ust. 6 dokładnie zakreślił czasokres, kiedy bycie zarejestrowanym w PUP nie ma wpływu na ustalenie uprawnień do ZDO. od 1 lipca 2013 do daty złożenia wniosku. Argumenty, że SKO inaczej interpretuje bycie bezrobotnym nie mają tu żadnego znaczenia. Nie ma żadnego problemu ażeby klient na swój wniosek wyrejestrował się i dopiero złożył wniosek. Przecież ustawodawca dał tym osobom aż 4 miesiące na złożenie wniosku. Jasno w tej sprawie wypowiedział się KB
ira

Strona 3 z 4    [ Posty: 36 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x