zgon dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 22 maja 2017, 11:28

Zmarł dłużnik, dostałam od komornika postanowienie o umorzeniu postępowania. Czy ja już w tym momencie mogę wygasić mu wszystkie należności i dać do księgowości informację o wygaszeniu. W jednym z ośrodków powiedzieli mi że komornik musi zbadać masę spadkową i dopiero wtedy można wygasić.
Będę wdzięczna za podpowiedź.
aniakra123
Stażysta
Od: 19 sie 2016, 8:33
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2017, 11:37

aniakra123 pisze:W jednym z ośrodków powiedzieli mi że komornik musi zbadać masę spadkową i dopiero wtedy można wygasić.
Chwilę się zastanów a na pewno będziesz wiedziała gdzie odpowiedzi szukać.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2017, 12:33

Wiem że w ustawie jest art.28 ust. 3 który mówi co w przypadku śmierci dłużnika.
Nasza księgowa również mnie zapytała co z masą spadkową. Wiec po prostu chciałam się upewnić czy postanowienie komornika o umorzeniu postępowania kończy definitywnie tą sprawę.
Jeżeli ktoś pracuje w FA od kilkunastu lat to pewnie wydaje się to banalne pytanie
aniakra123
Stażysta
Od: 19 sie 2016, 8:33
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2017, 13:51

aniakra123 pisze:Wiem że w ustawie jest art.28 ust. 3 który mówi co w przypadku śmierci dłużnika.
Brawo! Tego przepisu się trzymaj.
aniakra123 pisze:Jeżeli ktoś pracuje w FA od kilkunastu lat to pewnie wydaje się to banalne pytanie
Większość "tu" pracuje od kilkunastu lat i nieliczni zajrzeliby do ustawy przed napisaniem na forum pytania albo przyznaliby się że pracując od kilkunastu lat nadal nie tyle nie znają odpowiedzi na proste pytania ile nie chce im się palcem w przysłowiowym bucie kiwnąć by poszukać np.: w ustawie odpowiedzi.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x