Czy ktoś z Was kiedyś pisał skargę na pracodawcę do GIODO za brak odpowiedzi na pismo i moje pytanie jest takie czy jest jakaś opłata za taką skargę i jak to wygląda mniej więcej ?
W zapytaniu powołaliśmy się na ustawę o ochronie danych osobowych,
pracodawca w ogóle nie chce nam odpisać na nasze pismo pomimo skutecznego doręczenia
zatem jak to ugryźć ?
Do prokuratury napisz, ustawy mają moc powszechnie obowiązującą, zapis w USR wiąże również pracodawców, jeśli nie wykonują go na wniosek organu, to prokurator ich powinien lekko "puknąć" na rozpęd.
Jak dla mnie jedynym organem który może egzekwować na innych wykonywanie zapisów ustaw jest prokuratura. Wiem, że dużo ludzi słysząc tą nazwę się boi, że to taka poważna instytucja i uuuuuu, ale to jest naprawdę standard.
Art. 25 ust. 3: Osoby otrzymujące świadczenia rodzinne, instytucje publiczne i organizacje pozarządowe są obowiązane do udzielania, na żądanie organu właściwego lub marszałka województwa, wyjaśnień oraz informacji co do okoliczności mających wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych.
Nie ma tu mowy o pracodawcach, nie możesz wymagać że ci odpowie. Info ze szkolenia
Art. 29 ust. 2
Pracodawcy, właściwe jednostki organizacyjne podległe Ministrowi Obrony Narodowej, ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych, Szefowi Agencji Wywiadu, Szefowi Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Ministrowi Sprawiedliwości, podmioty wypłacające uposażenie osobom w stanie spoczynku lub uposażenie rodzinne, jednostki, które zawarły umowę agencyjną lub umowę zlecenia albo umowę o świadczenie usług, rolnicze spółdzielnie produkcyjne, właściwe organy finansowe, organy emerytalne lub rentowe, Zakład Ubezpieczeń Społecznych, zwany dalej „Zakładem”, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz urzędy administracji rządowej i samorządowej są obowiązani wydawać zaświadczenia niezbędne do ustalenia prawa do świadczeń rodzinnych. Wydawanie zaświadczeń jest wolne od opłat.