Witam proszę o wskazówki, czy jeśli kobieta chce złożyć wniosek na rodzinne bez dokumentów męża ( nie mają rozwodu ale nie żyją razem ) to ja mogę wystąpić do różnych instytucji po stosowne zaświadczenia bez wiedzy męża ( nie żyją w najlepszych stosunkach ????? Dodam że poinformowałam ją że to jest jej obowiązek dogadać się z mężem i dostarczyć jego dokumenty, a ona powędrowała do Wójta ze skargą że pracownik ( ja ) nie chcę załatwić tego drogą urzędową!!!! Proszę o opinie
nie masz możliwości załatwienia tego sama, bo nie bedziesz miała podpisów meża, nawet jak uzyskasz dochody i skł zdrowotną, to przeciez nie wiesz czy nie ma dochodu utraconego/uzyskanego
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
Ustawodawca tworząc nam przepisy m.in. o występowaniu do instytucji nie wziął pod uwagę dochodu utraconego/uzyskanego, ani umów śmieciowych. Na prośbę pisemną klienta występuję.
Wniosek o świadczenia składa kto pierwszy ten lepszy. Nie jest napisane nigdzie, że oświadczenia wypełniają wszyscy członkowie rodziny i do złożenia wniosku jest niezbędna obecność wszystkich. To tylko nadinterpretacja nadgorliwców. Osoba składająca wniosek oświadcza dochody rodziny pod odpowiedzialnością karną. Nie ma uzasadnienia do wzywania osób wymienionych we wniosku do składania jakichś oświadczeń, gdyż to osoba składająca wniosek jest stroną.