Skarga do Wójta - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 03 wrz 2015, 15:40

Przyjmujesz wniosek i wzywasz stronę do uzupełnienia pod rygorem pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia
bogusik

Napisano: 03 wrz 2015, 15:48

W drugą stronę: Oświadczenia powinno się składać o posiadaniu czegoś. Jeśli się czegoś nie posiada, to jaki sens ma oświadczenie?
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 03 wrz 2015, 15:55

Formalnie, nie ma przeszkód byś sama zgromadziła prawie cały niezbędny materiał dowodowy. Skarbówka -bez problemu, składka FUZ- też.
Oświadczenie o dochodzie utraconym/uzyskanym podpisuje we wniosku wnioskodawca, nie wszyscy członkowie rodziny. Jeśli zatem zaznaczy, że utraty i uzyskania nie ma to jedynym problemem pozostaje oświadczenie członka rodziny o dochodzie niepodlegającym opodatkowaniu. Ja stoję na stanowisku, że taka konstrukcja (członek rodziny, a nie osoba ubiegająca się) wymusza zebranie przez organ oświadczeń od wszystkich pełnoletnich członków rodziny. Z drugiej strony zetknąłem się ze stanowiskiem, że takie oświadczenie członkowie rodziny powinni wypełnić wyłącznie w przypadku osiągnięcia dochodu niepodlegającego opodatkowaniu. Czyli jeśli takiego dochodu nie było, to oświadczenie o braku takiego dochodu nie jest wymagane. Interpretacja może nieco naciągana, ale do obrony.
Jeśli nastąpiły utrata/uzyskanie lub dochód niepodlegający opodatkowaniu, bezwzględnie wezwałbym stronę do uzupełnienia braków formalnych wniosku.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 04 wrz 2015, 9:20

ha ha, pierwsze słyszę. Czyli jak członek rodziny nie osiąga żadnych dochodów to nie przyjmujesz żadnego oświadczenia? U nas na kontroli czepiają się pierdół a ja chętnie przyjechałabym na kontrolę do Ciebie. Podejrzewam za to, że do wniosku na "becik" na pewno żądasz zaświadczenia z drugiego końca Polski od zameldowanego tam męża wnioskodawczyni o nieubieganiu się o "becik" :lol: :lol:
lubię lody

Napisano: 04 wrz 2015, 9:28

Nauczona doświadczeniem sprzed lat- biorę oświadczenia o braku dochodów..... wpisują w druczek "zero" i po sprawie

W przypadku jak ktoś zatai dochody to mam dokument o sfałszowaniu oświadczenia ..... nie będzie tłumaczenia -" nie wykazałam bo nikt mi nie powiedział ,że trzeba, że to się liczy"
~o~

Napisano: 04 wrz 2015, 9:31

lodziarz...to, ze z kontroli czepiaja sie pierdol (najczesaniej ci co sami sa pierdolami:D) i zeby sie z nimi "nie kopac" bierzemy te oswiadczenia ze MAJA ZERO - nie znaczy ze to rzewczywiscie tak powinno byc;-) a na loda u kronosa nie licz, bo to tytan i najpewniej na tej twojej kontroli pozarlby cie calego:D
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 04 wrz 2015, 9:33

Nigdy przenigdy sko mi nie zakwestionowało, że we wniosku oświadczenie o dochodach nieopodatkowanych złożył tylko wnioskodawca. Nie do końca prawidłowe, ale dochód męża jest dochodem rodziny, a tym samym wnioskodawcy jako członka rodziny. Czasem przy stypendium pełnoletnich członków rodziny daję takie oświadczenia dodatkowo im.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 04 wrz 2015, 10:56

No właśnie - ja biorę "zerowe" oświadczenia od wszystkich pełnoletnich członków rodziny więc czytaj kb -ze zrozumieniem. Natomiast nie wysyłam ludzi na drugi koniec Polski po zaświadczenie o nieubieganiu się o becik.
lubię lody

Napisano: 04 wrz 2015, 11:19

Pytałem Mazurkiewicza na szkoleniu czy każdy pełnoletni wymieniony we wniosku musi składać zał. nr 7
Odpowiedz była taka:
jeżeli nikt z członków rodziny nie osiągnął żadnych dochodów to wnioskodawca może napisać pod spodem w zał. nr 7 że żaden członek rodziny nie osiągnął dochodów niepodlegających .... itd. i podpisać się pod tym.
jeżeli wnioskujący (żona) oświadczy że np. mąż osiągał dochody niepodlegające opodatkowaniu to mąż musi złożyć oświadczenie z jego podpisem.
pawel.w

Napisano: 04 wrz 2015, 11:26

lubię lody pisze:No właśnie - ja biorę "zerowe" oświadczenia od wszystkich pełnoletnich członków rodziny więc czytaj kb -ze zrozumieniem. Natomiast nie wysyłam ludzi na drugi koniec Polski po zaświadczenie o nieubieganiu się o becik.
no wlasnie ja przeczytalam co napiseles "ze zrozumieniem::) za to ty chyba w gole nie zrozumiales co chcialam ci powiedziec:D
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x