poplontanie z pomieszaniem w skałdzie rodziny - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 05 kwie 2018, 12:39

Proszę o pomoc.
Opis sytuacji:
Pan X formalnie nadal jest w związku małżeńskim (jest w trakcie rozwodu, który jeszcze jakiś czas potrwa) z którego ma jedno dziecko. Obecnie jest w innym związku "partnerskim". Nowa partnerka na dniach urodzi jego dziecko. Jednocześnie Pan deklaruje, ze starsze dziecko mieszka z nim (wyrok sądu w tej sprawie zapadnie w maju). Pan chce ubiegać się o świadczenie wychowawcze na obydwoje dzieci(te z małżeństwa i te które się za chwilę się urodzi).
Poradziłam, żeby na to dziecko nowonarodzone ma złożyła partnerka w kwietniu, wtedy w skład wpisze ojca + dziecko + siebie.
Pan natomiast przyjdzie w wyrokiem w maju i z zamysłem złożenia na wniosku na dziecko starsze tj. małżeńskie. I moje pytanie brzmi czy musi wpisywać żonę i wykazywać jej dochody (bo moim zdaniem musi)czy może być w skałdzie rodziny z partnerką i ich wspólnym dzieckiem.
Ale napiszecie co robić ? :D Może jakaś super rada?
referent89
Praktykant
Od: 20 mar 2018, 15:47
Zajmuję się: Świadczenie wychowawcze

Napisano: 05 kwie 2018, 12:53

stan na dziś
składa pan: pan+zona+2 dzieci

lub składa pani partnerka: partnerka+pan+nowe dziecko
Pat
Stażysta
Od: 11 mar 2017, 22:07
Zajmuję się: Sw

Napisano: 05 kwie 2018, 12:54

Sytuacja pierwsza: Pan jest w związku małżeńskim więc musi wpisać żonę do składu rodziny (Pan, żona, dziecko)w tym przypadku dochód żony liczymy. Jak partnerka urodzi to niech ona złoży wniosek i może wpisać przecież Pana jako ojca ich wspólnego dziecka. W sytuacji gdy Pan będzie już po rozwodzie (wyrok i alimenty od byłej żony)Pan składa wniosek na swoje dziecko i w skład rodziny może wpisać partnerkę i ich wspólne dziecko.
monis
Referent
Od: 04 maja 2016, 9:17
Zajmuję się:

Napisano: 05 kwie 2018, 13:24

a gdyby ten Pan miał opiekę naprzemienną z żoną czy wtedy mógłby składać na to dziecko z małżeństwa i być w składzie rodziny tylko on i dziecko bez żony?
Bo zastanawia mnie to, że zgodnie z art. 2 pkt.16 " (...)w przypadku gdy dziecko zgodnie z orzeczeniem sądu, jest pod opieką naprzemienną obojga rodziców rozwiedzionych lub żyjących w separacji,ŻYJĄCYCH W ROZŁĄCZENIU w porównywalnych i powtarzających się okresach, dziecko zalicza się jednocześnie do członków rodzin obydwojga rodziców"
co oznacza żyjących w rozłączeniu?
Chyba najlepszą opcją byłby wyrok o separacji?
referent89
Praktykant
Od: 20 mar 2018, 15:47
Zajmuję się: Świadczenie wychowawcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x