Skarga na pracownika socjalnego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 02 lut 2015, 13:41

Pan D. osoba młoda , dziecko chodzi do przedszkola złożyła podanie o przyznanie pomocy w formie zasiłku okresowego, zasiłku celowego na żywność , zakup obuwia, odzieży,leków. Pracownik socjalny przeprowadzając wywiad z uwagi na to ,że jest to nowe środowisko chciał trochę więcej się dowiedzieć o rodzinie. Klientka bardzo się zdenerwowała ,że jakim prawem wypytuje o szczegóły, a mieszka u konkubenta z którym ma wspólne dziecko , ale on płaci jej tylko dobrowolne alimenty po 200 zł bez żadnego wyroku i to stanowi jej dochód. Jeśli pracownik zapytał czego potrzebuje np. z ubrania to było butów , ale przecież ma Pani buty ,odpowiedź ale chcę już nowych , czy np. ładnego swetra bym kupiła itp. Dziecko to ma np. pół pokoju zabawek. I po tej wizycie napisała skargę do Kierownika na pracownika socjalnego, dużo by pisać . Proszę o podpowiedzi jak jej odpisać na to ,żeby trochę babę usadzić. Mieliśmy telefon od anonimowej rozmówczyni ,że ta nasa podopieczna była ze swoim konkubentem na sylwestra i wyglądała jak gwiazda ,sukieneczka , buciki itp. a teraz wyżywa się na pracowniku z pomocy społecznej.
m-ka

Napisano: 02 lut 2015, 14:46

Zasada 3 Z. (złapać, zabić, zakopać).
Nie wiemy co zarzucała Pani D. pracownikowi socjalnemu. Jakbyś rozwinęła temat byłoby super.
YoYo

Napisano: 02 lut 2015, 15:00

Pani pisze , że odniosła wrażenie poniżenia przez pracownika socjalnego, ponieważ pytała co ja potrzebuję ze środków czystości, czy mam buty ,jakich nie mama ubrań, co potrzebuję z żywności na chwilę obecną .
m-ka

Napisano: 02 lut 2015, 15:21

szkoda sobie nerwy szarpać. Jako pracownik socjalny podczas przeprowadzania wywiadu środowiskowego diagnozujesz środowisko, zdobywasz wszystkie niezbędne informacje na temat rodziny. Nie poruszasz wyznania i upodobań seksualnych i tyle. Jak uraziło ją to o czym Piszesz to niech wycofa wniosek. Ja napisałbym, że wykonywałem swoje obowiązki i w niczym nie uchybiłem osobie. To, że ona zinterpretowała to o co Pytałaś tak jak zinterpretowała to nie twoja wina.
YoYo

Napisano: 02 lut 2015, 15:23

m-ka -Gdybym była Twoim szefem to w odpowiedzi na tę skargę dostałabyś ode mnie nagrodę ( oczywiście finansową). Jak ja bym chciała, żeby choćby połowa pracowników socjalnych miała Twoje podejście :)
Odczucia Klientki subiektywne. Do Twoich obowiązków należało sprawdzenie " pilnych potrzeb bytowych", na które masz zaplanować przyznanie świadczeń. W moim odczuciu- nie ma przesłanek do przyznania zas. celowego.
Percia

Napisano: 02 lut 2015, 17:30

A nie można porostu w sposób kulturalny podejść do człowieka. Co to za informacje, ktoś w sylwestra widział porostu jedna baba drugiej babie i gdzie tu profesjonalizm w pracy socjalnej . Nic dziwnego że tak pracowników socjalnych się postrzega jako siedlisko donosicielstwa rodem z PERLU . Może porostu czas skończyć z pomocą społeczną, pozostawić to organizacją pozarządowym.
Gość

Napisano: 02 lut 2015, 18:12

"Może porostu czas skończyć ... "
Masz częściową rację.
Organizacje też niepotrzebne. Dać każdemu pracę a osobom niepełnosprawnym pomagać z urzędu.
Tylko co z dziećmi z rodzin nie radzących sobie wychowawczo?
Może faktycznie zajmą się nimi te organizacje mające profesjonalistów na etatach.
Gość

Napisano: 03 lut 2015, 19:57

Mieszka u konkubenta, mają wspólne dziecko- zażądaj zaśw. o zarobkach PANA,. Sprawdź -( ale idź z koleżanką lub inny pracownik socj. )czy rzeczywiście prowadzą oddzielne gosp. domowe ( garnki, półka w lodówce itp....)
zzzz

Napisano: 04 lut 2015, 12:13

Może porostu czas skończyć z pomocą społeczną, pozostawić to organizacją pozarządowym. :lol:

SUPER POMYSŁ!!!!
czekam z niecierpliwością na takie rozwiązanie GOŚCIU.
kiedy do tego dojdzie mało kto dostanie pomoc- organizacje pozarządowe nie są finansowane z budżetu państwa wiec każdą złotówke bedą ogladac dwa razy.
Gość

Napisano: 04 lut 2015, 13:36

I chyba oto chodzi aby dwa razy se zastanowić zanim się wyda pieniędzy . Tak robi większość społeczeństwa pracująca w tym chorym kraju.
Gość

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x