No tak ,ale chodzi mi szczególnie o zdrowotne. I jeszcze jedno, decyzje są juz wydane dla tych świadczeniobiorców i nie ma w niej wzmianki o składkach, bo podlegały w KRUS.Czy pismo z KRUS o ich wyrejestrowaniu będzie podstawą dla mnie do opłacenia składek za te osoby, bo mam wątpliwości.Proszę pomóżcie, bo sprawa jest naprawdę poważna
U nas w ośrodku dziewczyny dzwoniły do osoby która kontroluje nas co 3 lata i powiedziała że to nas święty obowiązek cofnąć się ze składkami od maja na podstawie otrzymanego pisma z KRUS.Tylko też nie wiem kto ma zapłacić odsetki.
Odsetek nie trzeba.Od decyzji krus o wyrejestrowaniu masz 7 dni zeby zgłosic te osoby do ubezpieczenia.Pieniądze tez trzeba zapłacic w tym miesiącu.Niech ZUS da spokoj z odsetkami.
czy dalej nic nie wiadomo kto ma zapłacić odsetki od składek społecznych należnych np. w lipcu 2014 a nie opłaconych do dziś ponieważ KRUS przysłał informację o wyłączeniu z ubezpieczenia E-R rolników dopiero w dniu 10-10-2014 ???
Może to główny księgowy OPS ma zapłacić odsetki,bo w październiku dowiedział się, że ma zapłacić składkę za lipiec 2014 ?? koleżanki i koledzy księgowi !!!! Jakie macie pomysły??
Może odsetkami obciążyć świadczeniobiorcę , bo nie może się określić gdzie ma mieć płacone składki,w maju złożył oświadczenie że w KRUS, a KRUS po otrzymaniu oświadczenia ,że nie wykonuje żadnej pracy w gospodarstwie ma prawo go wykreślić i stąd to całe zamieszanie.Co wy na to?
może ktoś znalazł podstawę prawną, z której jasno wynika, że płatnik jest zwolniony z płacenia odsetek od nieterminowych wpłat składek ZUS ?? pomóżcie !!