Skł.e-r i zdr za rolników - Księgowość

Strona 3 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 31 paź 2014, 11:27

Napisałam wniosek do ZUS o zaniechanie naliczania odsetek ale mi odpisali że mam płacić i basta.
Też nie wiem co z tym zrobić, muszę chyba zapłacić te odsetki bo z tego co wyczytałam na stronie ZUS to oni potrącają z bieżących wpłat na poczet zaległych odsetek. Rozliczają proporcjonalnie wpłatę na odsetki i zaległość.
Niezły bałagan.
xxxxxx

Napisano: 31 paź 2014, 12:58

Ale to nie są nieterminowe wpłaty.My otrzymalismy pisma z Krus dopiero teraz więc mamy 7 dni na dokonanie zgłoszenia i dopiero zapłatę. Czy w waszym przypadku ZUS się odezwał czy to wy dzwoniłyscie do zusu
ela 3

Napisano: 03 lis 2014, 10:55

Pisałam do ZUS i dokładnie im opisałam skąd ta dopłata i kazali płacić odsetki. Odpisali że ustawa nie przewiduje żadnych zwolnień
xxxx

Napisano: 03 lis 2014, 12:52

Nie przewiduje? to dlaczego nie płaciclismy odsetek od wczesniejszych korekt i wypłat za rok wstecz? Ciekawe co na to Ministerstwo?
ela 3

Napisano: 03 lis 2014, 17:57

odsetek nie było od wypłat za rok wstecz bo przecież płacimy od wypłaconych świadczeń a one było wypłacone jednorazowo i od całej kwoty były zapłacone składki w jednym miesiącu.
JANKA

Napisano: 04 lis 2014, 9:56

A Z JAKICH PIENIĘDZY BEDZIECIE PŁACIC ODSETKI??
ewelina 8

Napisano: 05 lis 2014, 10:16

Ponawiam Pytanie
ewelina 8

Napisano: 05 lis 2014, 15:39

co zrobić w tym przypadku gdy my wydaliśmy decyzje na ZDO dla rolnika w sierpniu br. bez składek bo podlegał obowiązkowemu ubezpieczeniu w KRUS, we wrześniu rolnik poszedł z naszą decyzją do KRUS i z dniem 19 września 2014r KRUS go wykreślił z ubezpieczenia od lipca 2013r , rolnik przyniósł decyzję do nas 22 października 2014r. od kiedy powinnam go zgłosić do ZUS? Co wydajecie ludziom jak obejmujecie ubezpieczeniem decyzję czy tylko go zgłaszacie?
kos

Napisano: 05 lis 2014, 19:39

Mamy taka sytuację z 3 rolnikami.Ubezpieczam od 01.07.2013 e-r od 15.05.2014r. zdrowotne.Osoba składa u nas wnioseo o objecie ubezpieczeniem, przedkłada decyzje z KRUS,wypełnia ZUA.Na podstawie tego ubezpieczamy.Będąwydawane także informacje do tych osób o objęcie ubezp. Pod koniec XI spodziewamy sie jeszcze więcej wniosków.
Napiszcie czy bedziecie płacic odsetki do ZUS. Niepłacenie składek w terminie pod co podciąga ZUS bedzie naruszeniem dysc.fin.publ. Skąd wziąć pieniądze na odsetki.Cała ta sytuacja to koszmar
ewelina 8

Napisano: 06 lis 2014, 11:25

A czy wszystkie osoby, którym przyznano zdo zgłosiliście do ubezpieczenia zdrowotnego od 15 V 2014? Nawet jeśli np. do 12 VII były ubezpieczone w PUP?
Aneta123

Strona 3 z 4    [ Posty: 37 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem