Skł.e-r i zdr za rolników
Re: Skł.e-r i zdr za rolników
Napisałam wniosek do ZUS o zaniechanie naliczania odsetek ale mi odpisali że mam płacić i basta.
Też nie wiem co z tym zrobić, muszę chyba zapłacić te odsetki bo z tego co wyczytałam na stronie ZUS to oni potrącają z bieżących wpłat na poczet zaległych odsetek. Rozliczają proporcjonalnie wpłatę na odsetki i zaległość.
Niezły bałagan.
Też nie wiem co z tym zrobić, muszę chyba zapłacić te odsetki bo z tego co wyczytałam na stronie ZUS to oni potrącają z bieżących wpłat na poczet zaległych odsetek. Rozliczają proporcjonalnie wpłatę na odsetki i zaległość.
Niezły bałagan.
Ale to nie są nieterminowe wpłaty.My otrzymalismy pisma z Krus dopiero teraz więc mamy 7 dni na dokonanie zgłoszenia i dopiero zapłatę. Czy w waszym przypadku ZUS się odezwał czy to wy dzwoniłyscie do zusu
Pisałam do ZUS i dokładnie im opisałam skąd ta dopłata i kazali płacić odsetki. Odpisali że ustawa nie przewiduje żadnych zwolnień
Nie przewiduje? to dlaczego nie płaciclismy odsetek od wczesniejszych korekt i wypłat za rok wstecz? Ciekawe co na to Ministerstwo?
odsetek nie było od wypłat za rok wstecz bo przecież płacimy od wypłaconych świadczeń a one było wypłacone jednorazowo i od całej kwoty były zapłacone składki w jednym miesiącu.
co zrobić w tym przypadku gdy my wydaliśmy decyzje na ZDO dla rolnika w sierpniu br. bez składek bo podlegał obowiązkowemu ubezpieczeniu w KRUS, we wrześniu rolnik poszedł z naszą decyzją do KRUS i z dniem 19 września 2014r KRUS go wykreślił z ubezpieczenia od lipca 2013r , rolnik przyniósł decyzję do nas 22 października 2014r. od kiedy powinnam go zgłosić do ZUS? Co wydajecie ludziom jak obejmujecie ubezpieczeniem decyzję czy tylko go zgłaszacie?
Mamy taka sytuację z 3 rolnikami.Ubezpieczam od 01.07.2013 e-r od 15.05.2014r. zdrowotne.Osoba składa u nas wnioseo o objecie ubezpieczeniem, przedkłada decyzje z KRUS,wypełnia ZUA.Na podstawie tego ubezpieczamy.Będąwydawane także informacje do tych osób o objęcie ubezp. Pod koniec XI spodziewamy sie jeszcze więcej wniosków.
Napiszcie czy bedziecie płacic odsetki do ZUS. Niepłacenie składek w terminie pod co podciąga ZUS bedzie naruszeniem dysc.fin.publ. Skąd wziąć pieniądze na odsetki.Cała ta sytuacja to koszmar
Napiszcie czy bedziecie płacic odsetki do ZUS. Niepłacenie składek w terminie pod co podciąga ZUS bedzie naruszeniem dysc.fin.publ. Skąd wziąć pieniądze na odsetki.Cała ta sytuacja to koszmar
A czy wszystkie osoby, którym przyznano zdo zgłosiliście do ubezpieczenia zdrowotnego od 15 V 2014? Nawet jeśli np. do 12 VII były ubezpieczone w PUP?
Oprócz Skł.e-r i zdr za rolników - Księgowość przeczytaj również:
jak zaksiegowac
wyksięgowanie ....
remont?
mam metlik
składka zdrowotna
zwrot zas.rodz.
przeksięgowanie
odsetki od faktury
ZFŚS
premia a zasiłek
dylemat