skład rodziny
skład rodziny
ojciec dziecka, dziecko, niepełnoletnia matka - kto w składzie rodziny do ZR i JZ?
- Monstr
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: skład rodziny
dziecko uznane?
nie wiem , a jaka wersja jest gdyby było uznane i jaka gdyby nie było uznane
- Monstr
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Jak nie zostało uznane (co jest najbardziej prawdopodobne z uwagi na wiek matki) to ojca w składzie nie ma- w świetle prawa jest nieznany. Skład rodziny:matka i dziecko. Wniosek składa z przedstawicielem ustawowym bo nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych.
Jeśli dziecko jest uznane (miałam tylko jeden taki przypadek ale u mnie nieletnia zawarła związek małżeński i z ta chwilą zaczęła być traktowana jak pełnoletnia- zgodnie z KRiO o ile pamiętam), skład rodziny matka, ojciec dziecka i dziecko. Wniosek składała dziewczyna bo pomimo wieku była pełnoletnia ( już bez udziału przedstawiciela ustawowego- z wiadomych względów).
Rozumiem, że dziecko nie ma opiekuna prawnego?
Jeśli dziecko jest uznane (miałam tylko jeden taki przypadek ale u mnie nieletnia zawarła związek małżeński i z ta chwilą zaczęła być traktowana jak pełnoletnia- zgodnie z KRiO o ile pamiętam), skład rodziny matka, ojciec dziecka i dziecko. Wniosek składała dziewczyna bo pomimo wieku była pełnoletnia ( już bez udziału przedstawiciela ustawowego- z wiadomych względów).

Rozumiem, że dziecko nie ma opiekuna prawnego?
nie ma jeszcze opiekuna prawnego
Ale gdy dziecko nie jest uznane to musi chyba być opiekun i w składzie rodziny jest chyba tylko dziecko, nie wiem czy dobrze myślę
Ale gdy dziecko nie jest uznane to musi chyba być opiekun i w składzie rodziny jest chyba tylko dziecko, nie wiem czy dobrze myślę
- Monstr
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
czy dziecko MUSI mieć opiekuna prawnego w takiej sytuacji, nie wiem. Wydaje się to konieczne (do czasu uzyskania pełnoletności przez matkę), ale czy obowiązek (a nie możliwość) objęcia opieką ma jakieś umocowanie i na kim spoczywa- nie wiem.
U mnie jest tak:
Jak przychodzi po becika nieletnia i opiekuna brak- młoda składa wniosek wraz z przedstawicielem ustawowym
U mnie jest tak:
Jak przychodzi po becika nieletnia i opiekuna brak- młoda składa wniosek wraz z przedstawicielem ustawowym
Oprócz skład rodziny - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
ZDO a rolnik
rezygnacja z dodatku z tyt. opieki
jeden czy dwa wnioski
trudna sprawa zdo
trudna sprawa zdo pomóżcie proszę
Czy przyznalibyscie SZO?
nowe osoby składające
sygnity numer konta
przedluzenie umowy zwiekszone wynagrodzenie
zmiana decyzji śp robimy my czy sko
czy wpłacacie odsetki?