Mam wierzycielkę po rozwodzie, która pobiera FA na dwójkę dzieci, rodzi trzecie dziecko i nie ma z ojcem dziecka jeszcze ślubu, czy musi dopisywać do FA to dziecko i partnera?
Mam wierzycielkę po rozwodzie, która pobiera FA na dwójkę dzieci, rodzi trzecie dziecko i nie ma z ojcem dziecka jeszcze ślubu, czy musi dopisywać do FA to dziecko i partnera?[/quote]
Dziecko uznane? Jak tak, to normalnie wpisuje go do składu rodziny. Dziecko też. Nawet jak się rozstaną, to dopóki nie ma wyroku zasądzającego alimenty - to go wpisuje.
Mam wierzycielkę po rozwodzie, która pobiera FA na dwójkę dzieci, rodzi trzecie dziecko i nie ma z ojcem dziecka jeszcze ślubu, czy musi dopisywać do FA to dziecko i partnera?
Dziecko uznane? Jak tak, to normalnie wpisuje go do składu rodziny. Dziecko też. Nawet jak się rozstaną, to dopóki nie ma wyroku zasądzającego alimenty - to go wpisuje.
[/quote]
Nie musi wpisywać ojca dziecka do składu rodziny, jeśli nie wychowują razem tego dziecka i nie musi mieć zasądzonych alimentów - to nie rodzinne.
nie musi być ślub, by faceta+ dziecko wpisać. Wystarczy, że uznane. Co innego z mężatkami w trakcie rozwodu, kiedy dziecko się pojawi z innym panem tatusiem. Wtedy dziecko wpisujemy i czekamy aż dziecko zostanie uznane przez pana tatę, czyli w sądzie zaprzeczenie przez aktualnego męża i uznanie przez pana tatę. Moment uznania dziecka jest kluczowy