składanie wniosków o ŚR od 1 września 2017 r. - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 7    [ Posty: 68 ]

Napisano: 13 lip 2017, 7:23

Tak było.

Obrazek
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 13 lip 2017, 8:42

Zauważ, że odnosiliśmy się do projektu z dnia. 27.04.2017 ( art. 4 pkt 15) i takiego zapisu nie było. Ale po co się przepychać kto ma rację, chodzi o to żeby trochę pomyśleli, posłuchali nas pracowników tych, którzy znają pracę od podszewki, którzy muszą te ich, czasami absurdalne, zapisy praktykować. W ośrodkach gminny rolnicy to większość świadczeniobiorców to jaki w tym sens jak wniosek będzie leżał prawie 2 miesiące. I takie odkładanie, a potem dochodzą jeszcze wyprawki i dojazdy bądź zamieszkiwanie w internacie na stary okres. Miało być prościej, ale będzie raczej gorzej. I bardzo się cieszę , że nie wprowadzą tej zmiany proponowanej w w/w projekcie.
Deston
Praktykant
Od: 22 cze 2017, 9:11
Zajmuję się: ŚR, ŚW

Napisano: 13 lip 2017, 9:48

Deston pisze:W ośrodkach gminny rolnicy to większość świadczeniobiorców to jaki w tym sens jak wniosek będzie leżał prawie 2 miesiące
Przecież nie musi - czasu na złożenie jest masa.

Tak reasumując jeszcze - ja uważam, że to akurat są sztuczne problemy wynikające głównie ze złej organizacji pracy w danym ośrodku, a nie treści samej noweli. Jako pracownicy świadczeń mamy wiele realnych problemów o których nikt nie mówi, nikt nie wspomina - takie pismo było idealną okazją, żeby je przywołać. Nie istnieją żadne normy ilościowe wniosków na pracownika co skutkuje często drastycznym przeciążeniem obowiązkami, warunki zatrudnienia pracowników są w wielu miejscach skandaliczne, nie istnieją zapisy które regulują konkretnie wynagrodzenie za dodatkową pracę (choćby 500+), w dalszym ciągu są w kraju urzędnicy którzy za realizację nowej ustawy 500+ nie otrzymali wynagrodzenia, dalej są osoby realizujące ustawy które urzędnikami nie są, bo zatrudnia się ich na umowy zlecenie. Nagminne są sytuacje niestosowania obowiązujących zapisów ustawy o pracownikach samorządowych. Dotacja na obsługę realizacji trafia nie do tych osób do których powinna, kontrole nie mają pojęcia o tym co mają kontrolować itd. itp. Problem z niemożnością zrealizowania uprawnień urlopowych przez pracowników nie wynika z przesunięcia terminów okresu zasiłkowego tylko z nieefektywnej polityki kadrowej w ośrodku, bo to, że nie możesz wziąć urlopu wynika z tego, że nie ma Cię kto zastąpić. Całość tej beznadziei wynika przede wszystkim z promowania przez poprzednie władze neoliberalnej zasady "taniego państwa" i postępującej destrukcji kodeksu pracy i uśmieciowienia zatrudnienia. Nie da się oprzeć zabezpieczenia społecznego na wyzysku taniej siły roboczej, bo to po prostu prędzej czy później się zatka i wysiądzie. Polecam wyguglować "strajk w zus" który jest planowany na jesień, pracownicy już teraz ostrzegają, że nie są w stanie zrealizować obowiązków i sygnalizują przeciążenie które ma nastąpić dopiero za kilka miesięcy, sprawa już jest medialna. O problemie OZ w świadczeniach rodzinnych nie słyszał pies z kulawą nogą.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 lip 2017, 10:36

Iks pisze:
heiland pisze:Chodzi Ci o relacje między nami a socjalnymi? :?
Tak. Oczywiście ze swojej perspektywy o tym piszę, ale z opowieści innych na szkoleniach, konferencjach wynika, że to niestety standard. Powszechnie uważa się, że w świadczeniach rodzinnych to się mało co robi, a jak już to tylko przez kilka miesięcy w roku. No i to jest biurowa praca na komputerku, a nie "wizyty w trudnych środowiskach", więc luzik, bo to mało wymagające intelektualnie zajęcie które w zasadzie może robić nawet lepiej ogarnięty szympans. Dodatkowo jak wiadomo, kierownictwo wywodzi się z grupy socjalnych ze względu na ustawowe kryteria doświadczenia zawodowego, więc chcąc nie chcąc faworyzuje z reguły grupę z jakiej się wywodzi.

zgadzam się w 200 % !!!
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 13 lip 2017, 10:39

czytałam dziś artykuł że senatorowie chcą odmrożenia kryterium i kwot zasiłków
do tego znieść zapis o utratach uzyskach
i jeśli przegłosują jakąś zmianę to wraca wszystko do sejmu ... a ostatnie posiedzenie za tydzień 21 z tego co czytałam
więc może być wesoło ....
jasiak
VIP

Napisano: 13 lip 2017, 10:47

"Przecież nie musi - czasu na złożenie jest masa" - he, widzę, że nie jesteś szeregowym pracownikiem, który ma kontakt z petentem.
To o czym piszesz to też problem. Ale po co mieszać, zmieniać coś co się, można powiedzieć, sprawdza ( i tak jest ciężko ), ale będzie jeszcze gorzej. Do d.... z taką " dobrą zmianą".
Deston
Praktykant

Napisano: 13 lip 2017, 10:48

jasiak pisze:czytałam dziś artykuł że senatorowie chcą odmrożenia kryterium i kwot zasiłków
do tego znieść zapis o utratach uzyskach
i jeśli przegłosują jakąś zmianę to wraca wszystko do sejmu ... a ostatnie posiedzenie za tydzień 21 z tego co czytałam
więc może być wesoło ....
Zniesienie utraty/uzysku, no i w końcu coś się ruszyło!!! :D Jest nadzieja
Deston
Praktykant

Napisano: 13 lip 2017, 10:58

Deston pisze:"Przecież nie musi - czasu na złożenie jest masa" - he, widzę, że nie jesteś szeregowym pracownikiem, który ma kontakt z petentem.
Jednak jestem szeregowym robolem, ale u nas praktycznie nie ma rolników, może stąd nie do końca trafia do mnie ten argument. Muszę przyznać, że u nas udało się praktycznie zlikwidować kolejki w pierwszych miesiącach OZ wyłącznie poprzez rzetelne informowanie klientów o terminach i pilnowaniu tych terminów w każdej sytuacji. Po prostu ludzie nie muszą się martwić o to, że jeśli wniosek złożą dopiero w listopadzie to na wypłatę będą czekać jeszcze ze dwa miesiące. Imo to nie jest rocket science żeby wytłumaczyć rolnikom, że z wnioskami mogą zaczekać do opublikowania komunikatu, albo złożyć i na decyzję poczekać nieco dłużej.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 lip 2017, 11:10

ja informuje, mówię co, jak, kiedy, gdzie, a ludzie i tak robią jak zawsze, kolejki nigdy nie wiedzą jak wypisać wniosek i co roku słyszę że coraz więcej papierów - jak jest mniej
mamy 500 plus fa i ŚR - gmina może mała ponad 5 tys mieszkańców, ale świadczeniobiorców sporo, fa też sporo dłużników
jak dla mnie mogą być kolejki - robotem nie jestem, ile mogę zrobię, ile dam rady to przyjmę wniosków, będę przyjmować wnioski, to nie mam czasu na wydawanie decyzji
ale co ja poradzę na to ... na dzień dzisiejszy pracuję ja i koleżanka na pół etatu - pół ma w oświecie na zastępstwo, bo u nas nic się nie robi, no może ze 3 miesiące pracy, to usłyszałyśmy jak mówiliśmy głośno, że koleżanka nie ma iść
nie mamy stażysty, pomocy nic, poczta przychodząca wychodząca, w kwietniu zeszłego roku pół dnia wnioski na 500 plus wpisywałam w pocztę
i szczerze no mam to .... i tyle w temacie
jasiak
VIP

Napisano: 13 lip 2017, 11:17

"A do kiedy muszę złożyć wniosek, żeby mieć ciągłość wypłaty??", tzn. bez miesiąca przerwy.
I co trzeba poinformować jak jest. po zmianach będą musieli złożyć w sierpniu, żeby mieli wypłatę od listopada.
Iks pisze:u nas praktycznie nie ma rolników, może stąd nie do końca trafia do mnie ten argument.
to dokładnie tak samo jak piszemy o swoich bolączkach do tych "u góry" nie znają pracy wiec dla nich to żaden problem, tak jak dla Ciebie rolnicy.
Deston
Praktykant

Strona 4 z 7    [ Posty: 68 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x