Witam
Na wniosek NFZ mamy wydać decyzje potwierdzającą prawo do świadczeń opieki zdrowotnej w dniach 2023-11-28, 2024-02-21, 2024-05-22, 2024-08-20.
Moje pytanie ile decyzji byście wydali ?
dziękuję
pozdrawiam
A, że tak zapytam na jakiej podstawie odmowa? Bo takiej podstawy nie ma, wyjątek stanowi jedynie niespełnienie przez osobą wymogów ustawowychopesik pisze: ↑08 lip 2025, 12:54Witam serdecznie
Świadczenie zdrowotne przyznajemy na okres 90 dni na wniosek świadczeniobiorcy, a w przypadku stanu nagłego - na wniosek świadczeniodawcy udzielającego świadczenia opieki zdrowotnej, złożony niezwłocznie po udzieleniu świadczenia.
Masakra co to za wniosek? A napisano w nim, że to były stany nagłe?
Termin "niezwłocznie" oznacza, że czynność powinna być wykonana bez zbędnej zwłoki, w najkrótszym możliwym czasie, bez niepotrzebnego opóźnienia. Nie jest to równoznaczne z natychmiastowym wykonaniem, ale wymaga działania w sposób szybki i sprawny, uwzględniając okoliczności i cel działania.
Ja bym dała odmowę.
U Nas wydaje się decyzje od pierwszego dnia wnioskowanego przez Prezesa NFZ do 90 dnia, tak aby wszystkie wnioskowane okresy zostały ujęte i w związku z tym wydalibyśmy kilka decyzji. Wiem, że są różne praktyki, również w lex można znaleźć różne opinie