Uuuups... Faktycznie, przeliczyłem się

Uuuups... Faktycznie, przeliczyłem się
Dokładnie, my ostatnio na wniosek NFZ musieliśmy wydać komuś decyzję potwierdzającą za 3 dni października 2020r. Normalnie ręce opadająopesik pisze: ↑09 lip 2025, 9:19Witam
Oczywiście macie racje co do sposobu załatwienia tej sprawy....ale irytuje mnie w naszej pracy jedno....oczywiście po co zważać na przepisy?? siedzi sobie pani lub pan w tym NFZ i nagle w 2025 roku odkrywa, że ktoś w 2023 i 2024 roku nie miał ubezpieczenia....no więc co?...a jakże....złożyć wniosek do "opieki"....a co tam?....niech załatwią sprawę.....
A my się potem musimy głowić co zrobić?.....bo oczywiście wersji i interpretacji mnóstwo w każdej sprawie......ehh
Pozdrawiam wszystkich![]()
A dlaczego tylko na 3 dnipanna migotka pisze: ↑09 lip 2025, 9:40Dokładnie, my ostatnio na wniosek NFZ musieliśmy wydać komuś decyzję potwierdzającą za 3 dni października 2020r. Normalnie ręce opadająopesik pisze: ↑09 lip 2025, 9:19Witam
Oczywiście macie racje co do sposobu załatwienia tej sprawy....ale irytuje mnie w naszej pracy jedno....oczywiście po co zważać na przepisy?? siedzi sobie pani lub pan w tym NFZ i nagle w 2025 roku odkrywa, że ktoś w 2023 i 2024 roku nie miał ubezpieczenia....no więc co?...a jakże....złożyć wniosek do "opieki"....a co tam?....niech załatwią sprawę.....
A my się potem musimy głowić co zrobić?.....bo oczywiście wersji i interpretacji mnóstwo w każdej sprawie......ehh
Pozdrawiam wszystkich![]()
![]()
Ok ale jak to uzasadnić - chodzi mi o podstawę prawną? Ustawa mówi, że prawo przysługuje przez okres 90 dni chyba, że w tym okresie świadczeniobiorca zostanie objęty ubezpieczeniem zdrowotnym i w takich sytuacjach faktycznie wydaje decyzję na okres krótszy niż 90 dni.
Właśnie o to chodziłoSMUSIAL pisze: ↑09 lip 2025, 12:59u nas SKO jasno napisało że :
"Zgodnie z treścia art. 54 ust. 7 u.ś.o.z., prawo do świadczeń opieki zdrowotnej na podstawie decyzji, przysługuje przez okres 90 dni od dnia udzielenia świadczenia ( w moim przypadku) i ma ona charakter bezwzględnie obowiązującej normy, ktora w przypadku spełnienia wymaganych przesłanek nie pozostawia własciwemu organowi zakresu uznania administracyjnego, lecz obliguje go do wydania takiego rozstrzygnięcia."
Mamy sie nie sugerować tym co chce NFZ czy szpital
pozdrawiam![]()