Składka zdrowotna dla uczestników w CIS

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
Marzeneria
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Składka zdrowotna dla uczestników w CIS

Post autor: Marzeneria »

Witam.
Osoba ma podpisany kontrakt socjalny i uczestniczy w zajęciach w CIS. Dochód na osobę w rodzinie przekracza kryterium dochodowe na osobę w rodzinie.
Moje pytanie brzmi: Czy przyznaje się takiej osobie składkę zdrowotną?
Prosze Was o odpowiedź :)
Ja2501
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Re: Składka zdrowotna dla uczestników w CIS

Post autor: Ja2501 »

Na podstawie art. 66 ust.1 pkt.30 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają osoby objęte indywidualnym programem zatrudnienia socjalnego, niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu.
Zgodnie z art.73 pkt. 13 w/w ustawy obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego osób, o których mowa w art. 66 ust. 1 pkt 30, powstaje po upływie 30 dni od dnia rozpoczęcia realizacji indywidualnego programu zatrudnienia socjalnego,a wygasa z dniem zakończenia realizacji programu lub zaprzestania realizacji programu w rozumieniu przepisów o zatrudnieniu socjalnym.
Artykuł 81 ust.8 pkt.8 ustawy o świadczeniach podstawą wymiaru składek zdrowotnych dla: osób, o których mowa w art. 66 ust. 1 pkt 27, 29 i 30, jest maksymalna kwota zasiłku stałego z pomocy społecznej.
Zgodnie z art. 86 ust. 1 pkt 11 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych składki na ubezpieczenie zdrowotne osób realizujących kontrakt socjalny opłaca ośrodek pomocy społecznej realizujący kontrakt socjalny.
Gdzie tu wątpliwość?
marysia88
Praktykant
Zajmuję się: administracja
Kontakt:

Post autor: marysia88 »

składka zdrowotna dla uczestnika CIS.Od jakiej podstawy liczyć składkę .Wiem że jest napisane od maksymalnej wysokości zasiłku stałego ale od wysokości zasiłku stałego samotni gospodarującego czy w rodzinie ?
DSZ
Referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: DSZ »

rozporządzenie z dnia 13 lipca 2018 r. w sprawie zweryfikowanych kryteriów dochodowych (.......)
paragraf 1 ust. 2 pkt d
"maksymalną kwotę zasiłku stałego w wysokości 645 zł"
uppsalla
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: uppsalla »

A ta składkę finansujemy ze środków własnych?
ODPOWIEDZ