składka zdrowotna na kontakcie socjalnym EFS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 28 maja 2014, 13:13

Czy ktoś z was opłaca składkę zdrowotna dla uczestników projektu na kontrakcie socjalnym (projekt systemowy EFS) ale nie skierowanych z PUP. Pracownik WUP uważa, że koszt ten jest kwalifikowalny zgodnie z wytycznymi. Ale na podstawie czego przyznać tą składkę lub policzyć podstawę wymiaru skoro i w ustawie o pomocy społecznej i w ustawie o świadczeniach op. zdrowotnej mowa jest tylko o kontrakcie zgodnie z procedura art. 50 ustawy o promocji, czyli skierowanych. A "moje osoby" są nieaktywne zawodowo, bez możliwości zarejestrowania się w PUP ( okres karencji). Nie ma możliwości przyznania składki z innego tytułu (np. przy mężu).
nowa2014

Napisano: 28 maja 2014, 13:21

Myślę, że nie masz podstawy prawnej do opłacania takiej składki. My opłacamy tylko za skierowanych z PUP.
betta
Praktykant
Od: 04 lis 2009, 22:24
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 10:25

ja mam taką samą sytuację i zadzwoniłam do swojego opiekuna i Pani mi powiedziała że jak najbardziej moźna od takiej osoby odprowadzić składkę.
buźka

Napisano: 29 maja 2014, 19:11

tak można i powinno się płacać opłacamy i wydajemy decyzję ale są opinie że nie wydaje się decyzji.
barkaz

Napisano: 30 maja 2014, 11:05

My także mamy taką sytuację, ale jest problem z wydaniem decyzji. Co ująć w podstawie prawnej?W ustawach jest tylko mowa o osobach skierowanych z PUP.
Dorota12

Napisano: 04 cze 2014, 8:15

Podpowie ktoś?
Dorota12

Napisano: 04 cze 2014, 9:42

My sobie odpuściliśmy. Bo nawet nie znalazlam przepisu, który by wskazał podstwe wymiaru do tej składki. Może i można policzyć 9 % od 529 zł, ale z drugiejs tsrony ten przepis mówi tylko o tych skierowanych z kontraktu. Wiec my dalismy im decyzje na 90 dnia na ubezpieczenie bo nie przekarczają kryrterium a potem bedziemy myśleć. A jak przyjedzie kontrol i pokaza mi jak ustalić wysokośc składki to wtedy bede madra i bede dawac te skłądki każdemu ;-)
nowa2014

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x