Koleżanki i Koledzy
Dziś byłem w Instytucie Rozwoju Służb Społecznych IRSS w Warszawie. Rozmawiałem z Panią Staręgą-Piasek. Pani Joanna Staręga-Piasek uważa, że powinno powstać Ogólnopolskie Stowarzyszenie Pracowników Socjalnych, po tym jak PTPS przestało działać... Ja jestem tego samego zdania. Instytut oraz jego Dyrektor Pan Sergo Kuruliszwili jest gotów użyczyć miejsca na spotkanie Grupy Założycielskiej oraz adresu do KRS i miejsca na działalność Stowarzyszenia w początkowej fazie jego istnienia. Planowane spotkanie Grupy Założycielskiej - wrzesień 2014 roku.
Pierwszym celem tej inicjatywy jest wzmocnienie głosu środowiska zawodowego pracowników socjalnych w Polsce. Drugim celem tej inicjatywy jest ponowne nawiązanie współpracy z Międzynarodową Federacją Pracowników Socjalnych IFSW - stowarzyszeniem, krajowych stowarzyszeń pracowników socjalnych. Dotychczas głos pracowników socjalnych z Polski w IFSW reprezentowało Polskie Towarzystwo Pracowników Socjalnych - stowarzyszenie, które zawiesiło swoją działalność kilka lat temu.
Ruszyć z kopyta!
Najbliższe miesiące, to moim zdaniem powinien być czas tworzenia Grupy Inicjatywnej, która zorganizuje spotkanie Grupy Założycielskiej. Do wrześniowego spotkania Grupy Założycielskiej powinien powstać statut naszego stowarzyszenia, kodeks etyczny oraz wszelkie inne dokumenty niezbędne do rejestracji stowarzyszenia w KRS.
Wsiadajcie Madonny do bryk sześciokonnych!
Ewa Demarczyk - Karuzela z Madonnami
https://youtu.be/2c4P5WWwl14
Osoby zainteresowane tą inicjatywą proszę o kontakt:
Andrzej Gocłowski
Redakcja OPS.pl
e-mail: [email protected]
tel. 501 32 00 44