Do Pracowników Socjalnych w Polsce - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 5    [ Posty: 49 ]

Napisano: 28 maja 2014, 16:01

Koleżanki i Koledzy

Dziś byłem w Instytucie Rozwoju Służb Społecznych IRSS w Warszawie. Rozmawiałem z Panią Staręgą-Piasek. Pani Joanna Staręga-Piasek uważa, że powinno powstać Ogólnopolskie Stowarzyszenie Pracowników Socjalnych, po tym jak PTPS przestało działać... Ja jestem tego samego zdania. Instytut oraz jego Dyrektor Pan Sergo Kuruliszwili jest gotów użyczyć miejsca na spotkanie Grupy Założycielskiej oraz adresu do KRS i miejsca na działalność Stowarzyszenia w początkowej fazie jego istnienia. Planowane spotkanie Grupy Założycielskiej - wrzesień 2014 roku.

Pierwszym celem tej inicjatywy jest wzmocnienie głosu środowiska zawodowego pracowników socjalnych w Polsce. Drugim celem tej inicjatywy jest ponowne nawiązanie współpracy z Międzynarodową Federacją Pracowników Socjalnych IFSW - stowarzyszeniem, krajowych stowarzyszeń pracowników socjalnych. Dotychczas głos pracowników socjalnych z Polski w IFSW reprezentowało Polskie Towarzystwo Pracowników Socjalnych - stowarzyszenie, które zawiesiło swoją działalność kilka lat temu.

Ruszyć z kopyta!

Najbliższe miesiące, to moim zdaniem powinien być czas tworzenia Grupy Inicjatywnej, która zorganizuje spotkanie Grupy Założycielskiej. Do wrześniowego spotkania Grupy Założycielskiej powinien powstać statut naszego stowarzyszenia, kodeks etyczny oraz wszelkie inne dokumenty niezbędne do rejestracji stowarzyszenia w KRS.

Wsiadajcie Madonny do bryk sześciokonnych!
Ewa Demarczyk - Karuzela z Madonnami
https://youtu.be/2c4P5WWwl14

Osoby zainteresowane tą inicjatywą proszę o kontakt:

Andrzej Gocłowski
Redakcja OPS.pl
e-mail: [email protected]
tel. 501 32 00 44
angoc

Napisano: 28 maja 2014, 18:40

Może reaktywować PTPS? Ma jakąś historię i tradycję.
Jestem za tworzeniem organizacji zrzeszającej pracowników soc. Będę trzymała rękę na pulsie.
Pozdrawiam
agnieszka j

Napisano: 28 maja 2014, 19:34

PTPS, czyli Polskie Towarzystwo Pracowników Socjalnych zawiesiło swoją działalność już kilka lat temu. Nie zostały wybrane statutowe władze na kolejną kadencję. Aktualna sytuacja PTPS jest taka, że ta organizacja ani nie może działać, ani się rozwiązać, ani reaktywować. Alternatywą jest więc powołanie do życia nowego stowarzyszenia.
angoc

Napisano: 29 maja 2014, 21:01

pomysł fajny oby tylko nie umarł śmiercią naturalną tak jak upadł prestiż pracownika socjalnego, który jest śmieciem i parobem od brudnej roboty i do tego mało płatnej....
adanio

Napisano: 30 maja 2014, 14:40

Dziękuję wszystkim i każdemu z osobna. Wiadomości o rozpoczęciu przygotowań do utworzenia Stowarzyszenia Pracowników Socjalnych opublikowałem w swoim FB profilu i kilku FB grupach dyskusyjnych pracowników socjalnych, pracowników pomocy społecznej oraz w tym wątku na forum ops.pl Dziękuję za zgłaszane deklaracje uczestnictwa w tworzeniu stowarzyszenia oraz za zgłaszane głosy obawy i sceptycyzmu.

Czemu to ma służyć, komu to ma służyć? Przede wszystkim pracownikom socjalnym w Polsce ma to służyć i rozwojowi pracy socjalnej w naszym kraju ma ta służyć.

Co jest ważne teraz? Promocja tej inicjatywy w środowisku pracowników socjalnych w Polsce. Dobry statut stowarzyszenia: jakie mają być jego cele, zadania, działalność? Członkowstwo - kim być powinni uczestnicy tego stowarzyszenia?
angoc

Napisano: 01 cze 2014, 12:38

Hej jestem pracownikiem socjanym i nie mam wiele doświadczenia zawodowego. Od miesiąca mam staż na Warsztatach Terapii Zajęciowej i chciała bym zrobić coś wiecej niż program stażowy. Mogli byście mi coś podpowiedzieć, prosze?

Dziękuje Wam z góry :)
Nowa86
Praktykant
Od: 28 maja 2014, 18:02
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2014, 13:31

Witaj NOWA

Twój wątek został wydzielony i obecnie jest dostępny tutaj
viewtopic.php?f=2&t=207152407
Ten wątek nt. stowarzyszenia dotyczy utworzenia Polskiego Stowarzyszenia Pracowników Socjalnych. Nie jest to miejsce do zgłaszania spraw różnych. Jest adresowany do pracowników socjalnych, którzy chcą się włączyć w działania związane z powołaniem do życia stowarzyszenia pracowników socjalnych w Polsce.
angoc

Napisano: 01 cze 2014, 13:56

Przepraszam , ja chciałam uzyskać jaką kol wiek odpowiedz od Was. Sorki za zakłócanie postów Waszych.

Miłego dnia
Nowa86
Praktykant
Od: 28 maja 2014, 18:02
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2014, 15:59

O wszystkim, co ważne, rozmawiali dziś w Warszawie przedstawiciele Polskiej Federacji Związkowej Pracowników Socjalnych i Pomocy Społecznej. Mówiono o planowanych zmianach, które wprowadzi nowelizacja ustawy o pomocy społecznej, projekcie rozporządzenia w sprawie superwizji pracy socjalnej, działalności Rady Pomocy Społecznej, sytuacji w Centrum Pomocy Społecznej Dzielnicy Śródmieście w Warszawie, aktualnej sytuacji w OPS Dzielnicy Ursynów w Warszawie, przegotowaniach do spotkania przedstawicieli PFZPSiPS z pracownikami Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Piotrkowie Trybunalskim, uczestnictwie w Ogólnopolskiej Konferencji Pracowników Socjalnych w Częstochowie oraz o tworzeniu Polskiego Stowarzyszenia Pracowników Socjalnych.
Andrzej

Napisano: 02 cze 2014, 20:41

Piszmy do Andrzeja wszyscy, którzy mają cokolwiek do powiedzenia na temat stowarzyszenia pracowników socjalnych. Sporo osób tu zagląda ale mało się wpisuje.
Napiszcie może czy podoba się Wam pomysł ogólnopolskiego stowarzyszenia? Uważacie, że jest się o co starać?
Ostatnimi czasy mam sposobność uczestniczyć w różnych przedsięwzięciach, którym przyświeca idea rozwoju pracy socjalnej. Wierzcie mi - jesteśmy specjalistami od pomagania. Nikt oprócz nas nie zna pracy socjalnej od tej najbardziej praktycznej strony. Co rusz ktoś usiłuje przekonać mnie do rewolucyjnych rozwiązaniach albo nowatorskich rozwiązań albo obwieszcza kolejne "kopernikańskie odkrycie", które my od lat stosujemy w naszych Ośrodkach.
Zapraszam do rozmowy i działania - tu i mailowo.
Pozdrawiam
agnieszka j

Strona 1 z 5    [ Posty: 49 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x