podjęcie pracy a zasiłek stały - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 29 maja 2014, 9:41

Jak w tytule. Zasiłkobiorca stały podjął pracę od 20 kwietnia. Zostala wydana decyzja wstrzymujaca. Okazalo sie, że wynagrodzenie za kwiecień dostał 30 kwietnia. Przekroczyło wtedy jego dochód? powinien zwrócić zasiłek stały za kwiecień ?
JOOOLA

Napisano: 29 maja 2014, 10:17

1. bierzesz pod uwagę dochód za poprzedni miesiąc, czyli za kwiecień
2. znaczenie ma nie samo podjęcie zatrudnienia, a wysokość dochodu. jeśli więc dochód za kwiecień przekroczył kryterium, to uchylasz decyzję o zas. stałym od maja. jeśli nie, to zmieniasz decyzję w części wysokości stałego od maja, odpowiednio do wysokości osiągniętego dochodu i analogicznie: bierzesz w czerwcu dochód za maj i robisz jak wyżej.
3. nie mam pojęcia z jakiego powodu ktoś wymyślił decyzję wstrzymującą w tym przypadku i dlaczego ktoś zastanawia się nad wysokością zasiłku za kwiecień, bądź nad jego zwrotem przez klienta?!?
p..

Napisano: 29 maja 2014, 10:22

z ta wplata na koniec miesiaca kwietnia, klientowi przekroczy znacznie kryterium dochodowe. Czy wtedy ma on zwrocic zasilek stały za kwiecień ? można wydać decyzję o zwrocie świadczenia ? proszę o odpowiedź
JOOOLA

Napisano: 29 maja 2014, 10:47

~p dobrze gada
Aby ustalić czy klientowi przysługiwał zasiłek stały za kwiecień- bierzesz jego dochody z marca. Rozumiem, że w marcu nie pracował i kwalifikował się do zasiłku, więc zasiłek stały za kwiecień należy wypłacić.
Na podstawie wynagrodzenia za kwiecień ustalasz zasiłek majowy. Jeżeli dochód jest wyższy od kryterium to decyzję uchylasz od 1 maja.
Pozdrawiam :)
Percia

Napisano: 29 maja 2014, 10:53

odpowiedź masz już powyżej:
nie ruszasz kwietnia!
p..

Napisano: 29 maja 2014, 11:45

ehh tez mi sie tak wydaje, lecz u mnie wiekszość opowiada się za tym, aby zwrocić zasiłek stały za kwiecień :(
JOOOLA

Napisano: 29 maja 2014, 12:14

to niech się douczą, bo bzdury gadają. przy takim załatwieniu sprawy sam namawiałbym klienta do złożenia odwołania.
p..

Napisano: 29 maja 2014, 12:23

wszystko ok, ale co z ubezpieczeniem takiej osoby. Jeżeli była ona ubezpieczona przy zasiłku stałym to w przypadku podjęcia pracy mamy dublowanie się składki. Dlatego nasz ops wstrzymywał zasiłek stały z chwilą podjęcia pracy (no chyba że coś sie zmieniło, bo niedawno wróciłam do pracy i podobnego przypadku nie przerabiałam;)
pati18

Napisano: 29 maja 2014, 12:32

uchylasz decyzję o składkach od dnia uzyskania tytułu ubezpieczenia wynikającego z zatrudnienia i robisz korektę odprowadzanych składek do zus.
p..

Napisano: 05 sty 2016, 15:34

Jesli osoba otrzymująca zasilek stały na stałe, od 2 stycznia podjeła pracę, to decyzję o zmianie wys. zasilku lub wstrzymaniu wypłaty zasiłku zmieniam od lutego?
móffka

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x